Cikkek listázása

Modernkori hithirdetés a Duna Televízióban

Szolgál és segít

Szerző: Bókay László

Fotó: Bókay László

A Duna Televízió 1992 karácsonyán éjféli szentmise közvetítésével kezdte meg adását. II. János Pál pápa videoüzenetében, melyet az induló csatornának küldött, áldását adta a nézőkre és a televízió munkatársaira. A Duna Televízió azóta sugározza értékeket közvetítő műsorait. Vallási témájú adásai egyfajta pasztorációs munkának is felfoghatóak. Barlay Tamással, a Vallási Műsorok Szerkesztőségének vezetőjével beszélgettem a modern kor effajta hithirdetéséről.
– II. János Pál pápa áldását nagyon fontosnak tartjuk, hatását gyakran érezzük. Számtalan esetben vesszük észre, hogy a gondviselés segít bennünket munkánk során. A televízió vezetése az első pillanattól kezdve próbálta a műsorfolyamot úgy alakítani, hogy az a keresztény értékeket hordozza. Az induláskor létrehozták a Vallási Műsorok Szerkesztőségét, amely kiemelkedő szerepet tölt be a televízió életében. Eleinte istentiszteleteket, szentmiséket közvetítettünk, nagyobb egyházi eseményekről számoltunk be. Néhány esztendőnek kellett eltelnie, hogy világossá váljék számunkra: ez kevés, szükség van olyan vallási műsorokra, melyekben hírt adunk a szerzetesrendek életéről éppen úgy, mint a lelkiségi mozgalmak munkájáról, vagy az egyházak szociális és hitéleti szerepéről. Ezek a műsorok arról az életformáról szólnak, melyet a kereszténység jelent.

– Ezzel a keresztények vallásgyakorlását kívánják elősegíteni?

– Elsősorban azokat a nézőket próbáltuk ezekkel a műsorokkal megszólítani, akiknek van némi ismeretük a vallásról, de nem kötődnek egyetlen felekezetekhez sem, nem gyakorló keresztények. Egyfajta preevangelizációnak tekintjük ezeket a műsorokat.

– Ön mióta dolgozik a szerkesztőségben?

– 1995-ben indultak be a körülbelül 40 perces heti magazinműsorok. Katolikus, protestáns, zsidó adások kerültek sugárzásra. Lehoczky László, a szerkesztőség akkori vezetője a Figyelj című műsor vezetésére hívott engem a televízióhoz. Másfél évvel később vallási híradókkal bővült műsoridőnk, a protestáns műsorok készítésében is részt vettem. Régóta közvetítjük a nagypénteki keresztutat Rómából, valamint Balogh Júlia kezdeményezésére a pünkösdi csíksomlyói búcsút.

– A mai műsor különbözik az Ön által felsorolttól.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>