Cikkek listázása

Képzőművészeti ifjúsági pályázat az engesztelés éve alkalmából

Árpád-házi Szent Margit és a magyar szentek vonzásában

Szerző: Szarvas István

Fotó: Szarvas István

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia az engesztelés évét hirdette meg. Anélkül, hogy a kollektív bűnösség elvét elfogadnánk, látnunk kell, hogy személyes bűneink, hibáink, mulasztásaink a szűkebb vagy tágabb közösség életére is hatással vannak. Egy közlekedési baleset legtöbbször nemcsak a vétkes felet érinti, hanem sokszor ártatlanok is szenvedő alanyai. Egy önző életforma megkeserítheti a család többi tagjának az életét is. Ebből a tényből fakad az engesztelés gondolata, amely nemcsak a saját bűneink jóvátételére irányul, hanem mások helyett is, főleg azok helyett, akik nem ismerik fel saját gyarlóságaikat, imádkozunk, áldozatot vállalunk, vagy jó cselekedeteinkkel „ellensúlyozzuk” a rossz hatását.
Az engesztelésben vannak példaképeink, akik egész életükkel, szolgálatukkal Istennek és a hazának szentelték önmagukat. Árpád-házi Szent Margitot már születése előtt Istennek ajánlották, hogy hazánk megmeneküljön a tatároktól, és az eredmény nem is maradt el. IV. Béla király visszatérhetett Dalmáciából. De Margit maga is tudatosan vállalta az Istennek szentelt életet. Hiába kérte őt feleségül a lengyel, később a cseh király, mind a két alkalommal emlékeztette édesapját, hogy ő maga szentelte egykor Istennek.

Hazánk szentjei ma is segítenek bennünket, és előttünk járnak példájukkal. A Főegyházmegyei Ifjúsági Iroda által kiírt pályázat azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a mai fiatalok megismerjék ezen szentek életét, példáját. Az alkotások készítése közben elgondolkozzanak azon, hogy miben tudnák őket követni. A pályázat, amelyre több mint 30 alkotás érkezett, két témát jelölt meg: Árpád-házi Szent Margit élete, szolgálata és a magyar szentek hazánk történelmében. A két korcsoport (15–18, 19–30 év) első három helyezettje május 6-án vehette át jutalmát dr. Katona István püspök atyától, aki egyúttal megnyitotta a beérkezett pályaművekből készült kiállítást is. A kiállítás május 28-ig volt látogatható a Keresztény Ifjúsági Klub és Galériában (Eger, Széchenyi u. 5.). A pályaművekről készült képek megtekinthetők a Főegyházmegyei Ifjúsági Iroda honlapján: www.fieger.hu.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>