Cikkek listázása

„…és a kettő egy testté lesz”

Szerző: Szalontai Anikó

Házasságra készülő keresztény fiatalok számára előadássorozatot szervezett a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, az Országos Lelkipásztori Intézet és a Katolikus Családtervezési Tanácsadó. 2005 októberétől 2006 májusáig kéthetenként a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán a fiatalok segítséget kaphatnak a jobb önismeret eléréséhez és szempontokat a párválasztáshoz, a családi élethez. Magazinunk hasábjain nyomon követjük az előadássorozatot, hogy ezzel is segítsünk a fiatalokat életük talán legfontosabb lépésében.
A huszonhárom éve házasságban élő Egri László orvos és gyógyszerész felesége, Merza Katalin a testi-lelki szerelemről tartott előadást. A párkapcsolat lelki oldaláról sok szó esett a többi előadáson is, ezért a házaspár inkább a testi szerelemről beszélt.

„A lelki szerelem tulajdonképpen a modellje annak, ahogyan Istent szeretnünk kéne – kezdte László, aki mint állandó diakónus kórházi lelkigondozásban is részt vesz. – Az egész házasságnak és benne a testi kapcsolat szépségének ez az alapja. Sehol nincsen benne a Bibliában, hogy boldogok a házasok vagy a papok. Nem a házasságból fakad a boldogság, hanem a benne létrejövő istenkapcsolatból. Az egy testté válás pedig nemcsak a szexualitást jelenti, hanem az egész házastársi köteléket.”

Minden gyerek megtanulja az iskolában, hogy két ösztön vezérli az élőlényeket: az önfenntartás és a fajfenntartás:

„Az emberben ezek keverednek a tudattal – hangsúlyozta László. – Tudjuk gátolni vagy felerősíteni ezeket az ösztönöket. Ha viszont kontroll nélkül elszabadulnak, előbb-utóbb pusztítóvá válnak.” „Megvan a bibliai alapja, hogy miért kell kordában tartanunk ösztöneinket – mutatott rá Katalin –, hiszen aki meg akarja menteni életét, elveszíti azt, aki viszont elveszíti, megmenti azt.”

Isten férfinak és nőnek teremtett minket. „Ez a kettősség egész lényünket áthatja: fizikai értelemben, a szocializáció folyamatában, de még a viselkedés vagy a képességek terén is. S mindez természetesen kihat a szexualitásra is – mondta László. – Meg kell tanulnunk egymás nyelvét. A férfi határozottabban tör a cél felé, hajlamos tárgyként kezelni a másik embert, szívesebben mutatja meg erejét, míg a nőt jobban érdekli a kapcsolat biztonsága, a gyöngédség, az érzelmek. Közeledni és alkalmazkodni kell egymáshoz.” Katalin mindehhez hozzátette: „Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy a házasságban nem egymás megváltoztatása a cél, hanem egymás elfogadása.”

A testi szerelem témájában mindig felmerül a házasság előtti szexuális élet problémája is. „Vannak közkeletű hiedelmek ezzel kapcsolatban, például, hogy jó, ha az ember már házasság előtt beletanul a szexuális életbe, hogy aztán megfelelő partnere legyen társának, hogy ki kell próbálni házasság előtt, e téren is működik-e a pár. Az is egy közkeletű hiedelem, hogy nem szabad tiltani, nehogy valamiféle kóros bűntudat alakuljon ki a fiatalban. Valójában úgysem lehet mindent előre kipróbálni, ami egy házasság során felmerülhet, és a gyakorlás helyett sokkal fontosabb, hogy megtanuljam kezelni a vágyaimat, és ezzel együtt megtanuljam máshogyan is kifejezni a szerelmemet – hangsúlyozta László. – Erre ugyanis a házasságban is szükség van. A házasságban fontos a szexualitás, de nem ez a lényege. Ugyanakkor hőmérője ez a kapcsolatnak. A más területeken fellépő problémák itt jelentkezhetnek elsőként.”

Ugyanakkor az is igaz, hogy a szexualitást mint a szerelem kifejezésének talán legmélyebb eszközét is tanulni kell. „Nem szabad félni, hogy ügyetlen leszek, nem szabad erőszakoskodni vagy kinevetni, kritizálni a másikat. Viszont meg kell tudni beszélni minden problémát ezzel kapcsolatban is. Ez azonban már olyan téma, ami sem a barátainkra, sem a közösségünkre nem tartozik, csak kettőnkre – mondta Katalin, majd hozzátette: Ahogyan a férj feladata, hogy folyamatosan meghódítsa a nőt, a feleségé, hogy várja és megőrizze a férfit.”

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>