Cikkek listázása

Beszélgetés Sebestyén-Molnár Árpáddal

Isten meghívott

Szerző: Kajtár Edvárd

Idén június 17-én Mayer Mihály megyés püspök Sebestyén-Molnár Árpádot pappá szentelte, Bartha Zsoltot és Németh Antalt pedig diakónussá. Sebestyén-Molnár Árpáddal még szentelése előtt beszélgetett el hivatásáról lapunk munkatársa.
– Úgy alakult az élete, hogy a Veszprém megyei Nagyvázsonyból ide került a Pécsi Egyházmegyébe, ezért papként is az itteni emberek üdvösségét fogja elsősorban szolgálni. Hogyan fogadták a baranyai-tolnai emberek? Mi az, amiben ennek az egyházmegyének a hitélete, vallásos mentalitása más, mint ott, ahonnan származik?

– Kellemes meglepetésként éltem meg a fogadtatásomat mind a püspök úr, mind a paptestvérek és a papnövendékek, mind a hívek részéről, éppen ezért a beilleszkedésem az itteni valóságba nem volt nehéz. Nehéz viszont az otthontól való viszonylagos távolság. Tapasztalatom szerint a német és a horvát ajkú híveknél, valamint a bukovinai székelyeknél – akik körében végezhettem a pasztorális gyakorlatot – sokkal élénkebben él a vallási tudat, a hagyományaikat jobban őrzik, mint amivel eddig találkozhattam.

– Bizonnyal kispapi évei során sokszor alakult, változott Önben a válasz arra a kérdésre, hogy miért is akar pap lenni. Ma, a szentelés küszöbén, miként válaszolna erre a kérdésre?

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>