Cikkek listázása

Ötéves a Szalézi Szent Ferenc-díj

Kitüntetettek közössége

Szerző: Sipiczki Sándor

Szalézi Ferenc nem véletlenül lett a tollforgatók védőszentje, hiszen az írás „hatalmát” felhasználva sikerült gyümölcsöző módon megtalálnia a hitüktől elszakított emberek szívéhez az utat. Az 1567. augusztus 21-én savoyai nemesi család gyermekeként született Szalézi Ferencet 1665-ben VII. Sándor pápa avatta szentté. 1877-ben IX. Pius egyháztanítóvá nyilvánította, majd XI. Pius az írók és a katolikus sajtó védőszentjévé tette. Ünnepe január 24-e, ezen a napon temették el 1623-ban Annecyben. A kecskeméti Porta Egyesület római katolikus munkacsoportja II. János Pál pápa sajtóval foglalkozó enciklikája nyomán 2002-ben hozta létre a Szalézi Szent Ferenc-díjat, amelyet a média azon képviselői vehetnek át évről-évre, akik tevékenységükkel, áldozatos munkájukkal maguk is hozzájárulnak a katolikus közösség lelki életének gazdagításához.
 – Törekvésünkben nagyszerű partnerre találtunk a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érsekének, dr. Bábel Balázsnak a személyében, aki a legmesszebbmenőkig támogatott bennünket a pápai tanítások, útmutatások követésében – mondta Bárkányi Ernő atya, a Porta Egyesület elnöke, a kecskeméti Barátok templomának igazgatója. – Az elmúlt években tizennégyen vehették át az elismerést Szalézi Szent Ferenc napján. Azóta egy összetartó kis közösséggé kovácsolódtak. Rendszeresen találkoznak, megbeszélik az aktuális egyházi ügyeket, és ott vannak a katolikus rendezvényeken, jeles eseményeken is. Érezhető, hogy a díj tovább erősítette őket lelkileg, és továbbra sincs olyan érseki kérés, szándék, amelyben ne számíthatnánk rájuk maximálisan. Az idén három kitűnő újságíró – Bukovinszky Zsolt, a Kecskeméti Televízió főszerkesztője, Elmer István, az Új Ember munkatársa és Blázsik Sándor, a Petőfi Népe jánoshalmi tudósítója – érdemelte ki az elismerést és csatlakozhatott a Szalézi-díjasok közösségéhez.

A korábbi évek kitüntetettjei közül arról kérdeztünk többeket, hogy mit jelent számukra a Szalézi Szent Ferenc-díj.

Hámori Zoltán, a Petőfi Népe főszerkesztője: – Különösen nagy megtiszteltetésnek tartom ezt az elismerést azért is, mert köztudott, hogy nem katolikus, hanem református vallású vagyok. Ez mindenképpen emeli a díj értékét a szememben. Jó érzéssel tölt el az is, hogy a Petőfi Népe főszerkesztőjének méltatásával azt a lapot ismerték el, amelynek kifejezett törekvései közé tartozik az egyházak szolgálata. A továbbiakban is azon leszek, hogy úgy magánemberként, mint főszerkesztőként megfeleljek azoknak a kívánalmaknak, amelyek egy Szalézi-díjas számára úgyszólván kötelezőek.

Varga Mónika, a Kecskeméti Televízió szerkesztője: – Televíziós újságírói munkámat 2003-ban a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye kitüntető díjjal ismerte el. A Szalézi Szent Ferenc nevét viselő sajtódíj megerősített abban, hogy a kitartó szeretet mindenben gyümölcsöző. Ez olyan egyszerűen hangzik, de így is van. Szalézi Szent Ferenc imája szerint a kereszt, amit hordoznunk kell, irgalmas ajándék. Mindig akkora, amekkorát elbírunk.

Tóth Tímea, a Kecskeméti Lapok újságírója: – A Templomaink és Közösségeink elismerés számomra elsősorban kötelezvény. Hiszen részt venni a kisizsáki templom építésének szervezési munkáiban önmagában is kitüntető volt. Nem hiába nevezték el a helybéliek a remény kápolnájának ezt a kis csodát, ami megtestesíti a hit, az összefogás, a közösség erejét. Ezt hirdetni és támogatni újságíróként és magánemberként már nemcsak feladatomnak, hanem – e díj kitüntetettjeként – kötelességemnek érzem.

Tözsér Judit, a Gong rádió főszerkesztője: – Nagy öröm számomra, hogy azok között lehetek, akik átvehették ezt a díjat. Annál is inkább, mert ezzel a Gong rádiónak azt a törekvését ismerték el, amellyel a kezdetektől igyekszik minél intenzívebben és hatékonyabban együttműködni az egyházzal. Természetesnek, magától értetődőnek tartom, hogy helyet adjunk adásainkban egyházi közleményeknek, felhívásoknak, híreknek, információknak. A karácsonyi éjféli misét például már tíz éve közvetítjük élő adásban. Úgy gondolom, hogy az emberek többsége vallásos, és mi megpróbáljuk az ő igényeiket is kiszolgálni.

Pulai Sára, a Petőfi Népe újságírója: – Hatgyermekes családban vallásosan nevelkedtem. Ebből eredően is vonzódom a nemes, az emberi cselekedet felé. Mint újságíró elsősorban a követendő, szép példák közreadásával igyekszem ráirányítani a figyelmet: együtt és egymásért nemcsak a családok, hanem a települések is többre jutnak. Ahol pedig templomot újítanak fel vagy építenek, ott nemes lelkű emberek élnek. Ezért nem mehetek el az ilyen beruházások mellett úgy, hogy ne adjak róluk hírt. Úgy gondolom, hogy ez az elismerés – amely nagy örömet jelent számomra – igazán azoknak szól, akikről hírt adtam. Ők valamennyien büszkék lehetnek a díjra, amit én őrizhetek. Én csak észrevettem: mit is akarnak közvetíteni azzal, hogy gyarapítják egyházunkat, vagy résztvevői a templomi eseményeknek.

Tetézi Lajos, az Izsáki Hírek szerkesztő-újságírója: – Meglepett, ugyanakkor nagy örömmel töltött el az elismerés. Gyermekkorom óta elkötelezett katolikus vagyok, ebben a szellemben nevelkedtem, piarista iskolába jártam. Vallásosságomat a nehéz időkben sem tagadtam meg, művelődési ház igazgatójaként is jártam templomba. Amit életem során az egyházért tettem, azt mindig meggyőződésből, önzetlenül tettem, és nem vártam érte elismerést soha. Mégis jól esik, hogy voltak, akik felfigyeltek arra, hogy munkámban megjelenik a hit által sugallt értékrend.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>