Cikkek listázása

Ötéves a Szalézi Szent Ferenc-díj

Kitüntetettek közössége

Szerző: Sipiczki Sándor

Szalézi Ferenc nem véletlenül lett a tollforgatók védőszentje, hiszen az írás „hatalmát” felhasználva sikerült gyümölcsöző módon megtalálnia a hitüktől elszakított emberek szívéhez az utat. Az 1567. augusztus 21-én savoyai nemesi család gyermekeként született Szalézi Ferencet 1665-ben VII. Sándor pápa avatta szentté. 1877-ben IX. Pius egyháztanítóvá nyilvánította, majd XI. Pius az írók és a katolikus sajtó védőszentjévé tette. Ünnepe január 24-e, ezen a napon temették el 1623-ban Annecyben. A kecskeméti Porta Egyesület római katolikus munkacsoportja II. János Pál pápa sajtóval foglalkozó enciklikája nyomán 2002-ben hozta létre a Szalézi Szent Ferenc-díjat, amelyet a média azon képviselői vehetnek át évről-évre, akik tevékenységükkel, áldozatos munkájukkal maguk is hozzájárulnak a katolikus közösség lelki életének gazdagításához.
 – Törekvésünkben nagyszerű partnerre találtunk a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érsekének, dr. Bábel Balázsnak a személyében, aki a legmesszebbmenőkig támogatott bennünket a pápai tanítások, útmutatások követésében – mondta Bárkányi Ernő atya, a Porta Egyesület elnöke, a kecskeméti Barátok templomának igazgatója. – Az elmúlt években tizennégyen vehették át az elismerést Szalézi Szent Ferenc napján. Azóta egy összetartó kis közösséggé kovácsolódtak. Rendszeresen találkoznak, megbeszélik az aktuális egyházi ügyeket, és ott vannak a katolikus rendezvényeken, jeles eseményeken is. Érezhető, hogy a díj tovább erősítette őket lelkileg, és továbbra sincs olyan érseki kérés, szándék, amelyben ne számíthatnánk rájuk maximálisan. Az idén három kitűnő újságíró – Bukovinszky Zsolt, a Kecskeméti Televízió főszerkesztője, Elmer István, az Új Ember munkatársa és Blázsik Sándor, a Petőfi Népe jánoshalmi tudósítója – érdemelte ki az elismerést és csatlakozhatott a Szalézi-díjasok közösségéhez.

A korábbi évek kitüntetettjei közül arról kérdeztünk többeket, hogy mit jelent számukra a Szalézi Szent Ferenc-díj.

Hámori Zoltán, a Petőfi Népe főszerkesztője: – Különösen nagy megtiszteltetésnek tartom ezt az elismerést azért is, mert köztudott, hogy nem katolikus, hanem református vallású vagyok. Ez mindenképpen emeli a díj értékét a szememben. Jó érzéssel tölt el az is, hogy a Petőfi Népe főszerkesztőjének méltatásával azt a lapot ismerték el, amelynek kifejezett törekvései közé tartozik az egyházak szolgálata. A továbbiakban is azon leszek, hogy úgy magánemberként, mint főszerkesztőként megfeleljek azoknak a kívánalmaknak, amelyek egy Szalézi-díjas számára úgyszólván kötelezőek.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>