Cikkek listázása

A 14 gyermekes Mészáros család naponta megéli Szent Benedek gondolatát

„Imádkozzál és dolgozzál”

Szerző: Kovács Ágnes

Vajda-bokor, Manda-bokor… Nyíregyháza körzete valamikor 106 bokortanyát számlált, ma már csak 60-ról beszélnek. Az Európa-hírű településformát kedvelik a csöndre vágyók, igaz, hátránya is akad, hiszen megszűntek az iskoláik, így a gyerekek a tudás megszerzéséért kénytelenek a korai buszozást vállalni Nyíregyházáig. Így van ez a Vajda-bokorban élő Mészároséknál is, ahol reggelente a perceknek felerősödik az értéke, hiszen 12 gyermek igyekszik, hogy elérje a reggeli buszt. Mindebből kimarad Szabolcs Taksony, a legfiatalabb és a 20 éves Józsi, aki Pesten tanul. „Ora et labora” – „Imádkozzál és dolgozzál” – Szent Benedek házuk falára írt üzenete figyelmezteti az arra járó embert a helyes életre. A szokatlanul csöndes, hétköznap délelőtti beszélgetésünkben a két éves Szabolcs Taksony is részt vesz, jelenléte természetes, ha kell, mindenki rá figyel.
 – Amikor az első gyermekünket, Ilonát vártuk, a várandósság 2/3-át a kórházban töltöttem – emlékszik vissza Mészáros Ferencné Ilona, az édesanya. – A hormonváltozások súlyos szemproblémát okoztak. A második gyermekemért a betegségem miatt szinte közelharcot kellett vívni az orvosokkal, akik a terhesség-megszakítást javasolták. Ferenc mellett döntöttünk. A férjemmel maximum négy gyermeket terveztünk, de aztán jöttek sorban a gyerekek. Mindig vártuk a kicsit, és ez töltötte, tölti be az életünket.

– Tehát még nem biztos, hogy a két éves Szabolccsal lezárul a sor?

– Amit a jó Isten ad, azt örömmel, ajándékként fogadjuk, és megköszönjük, hogy ránk bízta a gyermekeink felnevelését, mert úgy érezzük, hogy nem birtokoljuk őket, csak részt veszünk életüknek abban a szakaszában, amíg velünk vannak, hiszen Istennek neveljük őket – fejtette ki nagyon szépen, tisztán, egyszerűen a gondolatait Ferenc, az édesapa.

– Nagy bátorság kell sok gyermek vállalásához…

– Hit és bizalom szükséges – folytatja az édesapa. – Sokszor elgondolkodom, nagyapámék ketten voltak testvérek, apámék már 7-en, mi 13-an születtünk, nálunk 14 gyermek van. Máshol a generációkat követve csökken a gyermekvállalás, nálunk növekedett. A feleségemék ketten vannak testvérek. Édesanyám is egyedüli gyerek volt, így vállalta édesapámmal a nagycsaládot. Mi 1980-ban házasodtunk össze.

– Egy közhellyel élve: az élet pénzbe kerül. A háromgyerekes nagycsalád modelljét figyelembe véve a 14 gyermek közel 5 nagycsaládnak felel meg. Miből futja mindenre?

– Munkanélküli vagyok már második éve. Az építőiparban dolgoztam, de a betegségem miatt váltanom kellett, így kaptam a tanyagondnoki feladatot. 10 éves tanyagondnoki szolgálat után elbocsátottak. A munkaügyi központban ajánlottak ugyan munkát, amellyel az országot kellene járnom. De hogy tehetném 14 gyermek mellett? – teszi fel önmagának a kérdést a nagycsaládos édesapa. – Én mindig is azért vállaltam a „kisebb karéj kenyeret” (a helybeni munkát), hogy a családom mellett maradhassak.

– Úgy tudom, nem először munkanélküli.

– Amikor 9 gyermekünk volt, akkor is így éltünk, mégsem tántorított el bennünket a további gyermekvállalástól. Hiszem, hogy egy hajam szála sem görbül meg az Isten akarata nélkül. El lehet olvasni egy könyvtárnyi könyvet is, ha az embernek nincsenek tapasztalatai a hitről. Mi nap mint nap megtapasztaljuk a gondviselés jelenlétét a családunkban. Mindig azt kapjuk meg, amire a legnagyobb szükségünk van.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>