Cikkek listázása

A MEVE és irodalmi estje

Elszakított magyarok karácsonya…

Szerző: Ambrus Sz. András

„A Magyar Emlékekért a Világban Egyesület (MEVE) 2001-ben alakult. Európában és világszerte a magyar emlékhelyek felkutatásával, képi megörökítésével és dokumentálásával foglalkozik. Célja másrészt a hazánkban föllelhető külföldi emlékek széleskörű megismertetése. Tagjai kutatási eredményeit előadásokon, kiállításokon, könyvek és kiadványok útján hozza nyilvánosságra. Mindezzel az egészséges nemzeti öntudatot, a külföld magyarságismeretét és az igényes kultúrturizmust kívánják szolgálni” – mondta el Messik Miklós, az egyesület jogász végzettségű elnöke, aki műemlékvédőként és magyarságkutatóként maga is rendszeresen publikál. (Jelenleg a világ minden táján tisztelt Árpád-házi Szent Erzsébet életének és kultuszának emlékeit rendszerezi.) Az egyesületi logó három képet fog egybe: Kőrösi Csoma Sándor dardzsilingi sírja a kitartó munka és akarat; Mátyás király Párizsban őrzött halotti pajzsa a művészet és az erő; Szent Erzsébet marburgi szoboralakja a szolgáló és segítő szeretet szimbóluma.

A MEVE számos hazai és külföldi kiállítást hozott létre. Ilyen volt a Magyar emlékhelyek francia földön (Lille, Dijon), vagy a Magyar múlt Itáliában – olasz emlékek hazánkban című tárlat (Rómában is kiállítva). Az európai Rákóczi és kuruc emlékeket bemutató anyagot erdélyi és felvidéki települések mellett Bécsben és Szófiában is megnézhették. Az 1956 emlékezete itthon és a világban című összeállítás jelenleg is látható a budavári Szentháromság téren, a Magyar Kultúra Alapítvány székházában.

A december 19-i rendezvény – időszerűsége mellett – egy múlt évi, hasonló témájú program, a több évszázad emigráns magyarjait megidéző Messzi­re szakadt magyarok karácsonya folytatása is. Most „1956 telére, a forradalmunk mellett kiálló erdélyi, kárpátaljai, felvidéki és délvidéki meghurcoltakra emlékezünk” – írja az előadást szerkesztő dr. Messik Miklós. Visszaemlékezéseket és verseket hallhatunk, emlékhelyeket ismerhetünk meg az országhatáron túli eseményekkel kapcsolatban. A karácsony ünnepi megélését és történelmi emlékezésünket egyaránt szolgáló programot Kassáról elszármazott világhírű írónk, Márai Sándor 1956-os rapszódiája zárja: Menny­ből az angyal – menj sietve…

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>