Cikkek listázása

Az Árpád-házi Szent Margit Óvodában jártunk

Ahol Jézussal együtt nevelnek

Szerző: Fazekas Orsolya

Pécs belvárosában immáron tizenöt esztendeje szerez boldog, kiegyensúlyozott napokat az Apáca utcában működő Árpád-házi Szent Margit Óvoda a kisgyermekeknek. A kezdetekről, mindennapokról, a keresztény nevelésről kérdezte lapunk munkatársa Udvariné Gyenes Rita óvodavezetőt, Bágyi Eszter óvónőt és nem utolsó sorban a naponta ideérkező, mosolygós arcú gyermekeket.
– Minden új intézmény létrehozásakor a legfontosabb az alappillérek, a célok meghatározása. Mi fogalmazódott meg tizenöt évvel ezelőtt az akkor még Miasszonyunk Női Kanonokrend néven induló óvodánál?

Udvariné Gyenes Rita: – Elsősorban a keresztény nevelést szerettük volna megalapozni, hiszen a városban nem volt és azóta sincs másik keresztény nevelést folytató óvoda. Fontosnak tartottuk, hogy a családban megkezdett keresztény nevelést folytassuk és kiteljesítsük a gyerekek életkorának, fejlettségének megfelelően.

– Egy történelmi időszak lezárását követően, a rendszerváltás után meg tudták-e szólítani a szülőket?

U. Gy. R.: – Én már akkor is itt dolgoztam, és ez valóban nagy váltás volt mindenkinek. Aki azonosulni tudott a keresztény szemlélettel, az itt maradt és tovább folytatta munkáját. Ezzel nemcsak a megújulást vállaltuk, hanem egyben pasztorációs tevékenységet is, amit a szülőknek is be kellett mutatnunk. Úgy vélem, hogy abban az időben könnyebb helyzetben voltunk, mint most. Az emberek ki voltak éhezve erre a fajta szellemiségre. Sokan örömmel vették, hogy amit addig titokban, csendben tettek, azt most kibontakoztathatták.

– Hogyan alakult a létszámkeret? Változott az évek során?

U. Gy. R.: – 150 fővel indult az óvoda, és ezt 158 főre tudtuk bővíteni. Minden évben túljelentkezés van, hiszen nemcsak a városból, hanem a város környéki falvakból is járnak ide gyerekek.

– Mennyire felelnek meg az elvárásoknak az infrastrukturális lehetőségek?

U. Gy. R.: – Az épületünk nagyon régi. Hat csoportszoba van, csoportonként 26 gyermekkel. Ez még pont megfelelő. A családiasabb légkör érdekében természetesen jobb volna egy nagyobb épület kisebb csoportlétszámmal, de óvónőink így is igyekeznek meghitt, bensőséges légkört teremteni.

Hét éve bővült az óvoda tornateremmel, és ekkor kaptuk meg a plusz nyolc főre a lehetőséget, mivel biztosítani tudjuk a mozgást a gyermekeknek.

– A keresztény nevelés hogyan épül be a mindennapokba?

U. Gy. R.: – Az egész napot áthatja a keresztény nevelés. Reggeli imádsággal kezdünk, van egy elcsendesedés a délelőtt folyamán, amikor meggyújtjuk a gyertyát. Ekkor lehet beszélgetni a gyermekekkel, ekkor hallanak és játszanak el bibliai történeteket és ismerkednek a szentek életével. Ez az elcsendesedés is keresztény programunkra épül, mely az évszakok váltakozásain és az egyházi ünnepeken alapul. Étkezések és lefekvés előtt is imával köszönünk, valamint folyamatosan a keresztény értékek szerint neveljük az ide járó gyermekeket.

– Hogyan készülnek az ünnepekre, miként lehet felkészíteni a gyermeki lelket az ünnep tartalmára, mondanivalójára?

Bágyi Eszter: – A különböző ünnepeket mindig az aktuális héten ünnepeljük. Eljátszunk történeteket, rajzolunk, mesélünk. Az egyházi év kiemelkedő emléknapjait megtartjuk.

– Nagyobb ünnepeknek és azt megelőző időszakoknak van-e hagyományos formája, előkészülete?

B. E.: – A karácsonyi ünnepkörben az adventi készülettel kezdünk. A négyhetes időszakban minden nap meggyújtunk egy gyertyát, mely jelképezi a fényt, a világosság eljövetelét az Úr Jézus személyében. A húsvéti ünnepkörben a virágvasárnapot tartjuk, a jeruzsálemi bevonulás eljátszásával. Ez közös ünnep keretében a templomban történik.

U. Gy. R.: – A templomot a gyerekek sokszor úgy is emlegetik, hogy a mi templomunk. Szívesen járnak át. János atya pálos testvér van segítségünkre a szentmiséken, de máskor is többször ­visszük a gyermekeket a templomba, hogy ismerkedjenek a szakrális térrel.

– A keresztény nevelést elsősorban a családban kell megalapozni. Milyen az óvoda kapcsolata a szülőkkel?

U. Gy. R.: – Igyekszünk minél szorosabb kapcsolatot kiépíteni, hogy a gyermek egész személyiségét fejleszteni tudjuk, hiszen ezt csak a szülőkkel közösen lehet. Nagyon sok közös programot szervezünk. Minden ünnepünk nyitott, mivel az ünnepi alkalom az, amikor összekovácsolódhat a nagycsalád, melyet az óvoda együtt alkot a szülőkkel, gyerekekkel. Van szülői fórumunk is. Ekkor egy szakember tart előadást a szülők körében felvetődő problémákról. Második éve, hogy a nevelés mindennapi gondjairól, öröméről tart interaktív délutánt a szülőknek Dobos Laci bácsi.

B. E.: – A gyerekeknek és a szülőknek is mindig azt mondjuk, hogy a jóra törekedjenek. Ha a szülők ránk bízták a gyerekeket, akkor nekünk is ez a feladatunk, küldetésünk.

– Vannak-e fakultatív lehetőségek?

B. E.: – Eddig minden évben sikerült elindítani az óvodás tornát. Zeneovi működik Kopjár Gézáné Ildikó nénivel, és az idei évtől indult be az úszásoktatás. Heti egy alkalommal visszük a gyerekeket úszni, és két oktató foglalkozik velük 60 percben. Ezen kívül az angol és német nyelvet tanulhatják játékos formában.

– Januárban lesz az első évfordulója a Szent Margit név felvételének, és ekkor ünneplik a 15 éves évfordulót is.

U. Gy. R.: – Kétnapos ünnepséget tervezünk. Meghirdetünk egy rajzpályázatot, mely Szent Margithoz kapcsolódik. Ezen kívül lesz egy fotókiállítás is az elmúlt évek képeiből. Az iskolások eljátsszák a gyermekeknek Szent Margit legendáját. És ilyenkor van a kicsik ünnepélyes beavatási szertartása is. Ezen a napon kapják meg a kiscsoportosok az ovi közös jelképét, egy címeres sálat. Terveink között szerepel egy ünnepi, jótékonysági hangverseny is, melynek bevételét az óvoda javára szeretnénk fordítani.

– Mi ad erőt egy nevelőnek a mindennapokhoz a sok-sok nehézség közepette?

U. Gy. R.: – Nagyon nehéz gazdasági, politikai helyzettel küzdünk. Rengeteg az adminisztrációs, ügyintézői feladat, ami miatt egyre kevesebb időt tudok a gyerekekkel tölteni. De a hit megtart és megerősít a mindennapokban.

B. E.: – Nehézségről nemigen tudok beszámolni, inkább csak arról, hogy mekkora erőt adnak a gyermekek, amit ők megfogalmaznak. Én is tovább tudom adni a családomnak, gyermekemnek. Öröm itt lenni, és öröm hazamenni ilyen légkörből.

*

És hogy mit szólnak mindehhez a gyerekek?

– Azért szeretek idejárni, mert itt olyan jó játékok vannak.

– A kedvenc játékom a mászóka.

– Nekem a kis házikó.

– Várjátok-e a sulit? És ha igen, miért?

– Mert lehet tanulni és sokat játszani.

– Én inkább játszani szeretnék.

– Egy kis imádság a gyermekek szájából:

– Ég a gyertya, ég, hosszú lángja ég, a szívünkbe a szeretet ki ne aludjék.

– Mi a templom?

– Ahol imádkozni lehet.

– Ahol beszélgethetünk Jézussal.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>