Cikkek listázása

Brenner János-emlékév

Piros gyertya az adventi koszorún

Szerző: Horváth István Sándor

A karácsonyi előkészület idejének egyik szép jellegzetessége, hogy templomainkban adventi koszorút állítunk, amelyen hétről hétre mindig eggyel több gyertyát gyújtunk meg, így jelezvén az ünnep közeledtét. Napjainkban egyre több keresztény család otthonában is megtaláljuk már a koszorút, amely többet jelent egyszerű időszaki lakásdísznél. A csendes adventi esték gyertyagyújtásai és imádságai megerősítik a családtagok egymás iránti szeretetét, és alkalmat adnak arra, hogy mindenki lelkiekben is készüljön Jézus születésének napjára…
Az adventi koszorúkészítés elterjedésében jó üzletet látnak a virágboltosok, s ennek köszönhetően ezen decemberi kellékből nagyon színes a kínálat. Mondhatnánk, hogy túlságosan is színes, hiszen a sárgától a kékig és a zöldig mindenféle színű gyertyákat rápakolnak a kis zöld koszorúkra, de kapni már arany vagy ezüst színben pompázót is. A színes koszorúkavalkádot csak fokozza a gyertyák formája és darabszáma.

A hagyományos, fenyőágakból készült és lila szalaggal díszített adventi koszorún négy gyertya található, három lila és egy rózsaszín. Ez utóbbit advent 3. vasárnapján, az öröm vasárnapján gyújtjuk meg. Ez alól mostanáig talán egyetlen kivétel volt: az osztrák határ melletti Szentgotthárd-Rábakethely és a hozzá tartozó községek templomai, ahol az öröm rózsaszín gyertyája helyett egy piros gyertya emlékeztetett a plébánia egykori káplánjának, Brenner János atyának vértanúságára, akit 1957-ben, advent 3. vasárnapjára virradóra ismeretlen tettesek megöltek.

A vértanú sorsú pap halálának 50. évfordulójára készülve Veres András szombathelyi püspök emlékévet hirdetett, amely ez év adventjétől 2007 decemberéig tart. A főpásztor kérésére a rábakethelyi szokáshoz kapcsolódva a Szombathelyi Egyházmegye minden templomában idén olyan adventi koszorút állítanak fel, amelyen a három lila mellett egy piros gyertya található, s ennek meggyújtásakor a harmadik adventi vasárnap szentmiséin mindenütt megemlékeznek Brenner Jánosról, a papi hivatás vértanújáról, s imádkoznak boldoggá avatásáért. De nemcsak a templomokban, hanem az iskolákban és a családi otthonokban is ilyen koszurút készítenek mindazok, akik lélekben kapcsolódni szeretnének a Brenner János-emlékévhez.

Segédkönyv lelkipásztoroknak és hitoktatóknak

A Brenner János-emlékévre Az Isten-szeretőknek minden a javukra válik címmel segédkönyvet jelentetett meg az egyházmegye, amelyet elsősorban a papoknak és a hitoktatóknak, de a híveknek is ajánlunk. A könyvecske tartalmazza a Brenner János boldoggá avatásáért a jubileumi év folyamán megtartandó négy imanap szövegeit prédikációvázlattal és könyörgésekkel. Található benne három szentségimádás fiataloknak, ministránsoknak és felnőtteknek, valamint tíz hittanóravázlat általános- és középiskolások számára, amelyek egy részét advent harmadik hetében, János atya vértanúságának évfordulóján, másik részét pedig húsvét 4. hetében, a hivatások vasárnapjához kapcsolódóan javaslunk megtartani. Továbbá helyet kapott benne a templomokban, illetve a családokban mondható adventi gyertyagyújtások szövege mind a négy hétre, valamint ministránsfoglalkozások vázlatai is. Mindezekben a fiatal atyát mint a papi hivatás és az Oltáriszentség vértanúját, a ministránsok nevelőjét és a családok lelkipásztorát ismerhetjük meg. További segédanyagként szolgálnak a könyvben a vértanú papról szóló versek, énekek, a ministránsimák és a papi hivatásokért mondható imádságok.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>