Cikkek listázása

Késői Hivatások Szemináriuma

Délutáni hívás

Szerző: Szarvas István

Fotó: Szarvas István

Bizonyára ismerős az az evangéliumi példázat, miszerint egy szőlősgazda kiment a piacra embereket felfogadni. Megtette ezt a nap reggeli, déli, sőt a délutáni órájában is. Ehhez hasonlította Balog Gyula rektor atya a szeminárium elindulását, ahova olyan férfiak jelentkezését várják, akik talán már életük délutánján hallották meg a papságra hívó szót. Több hónapos előkészület után, 2006. november 7-én áldotta meg Seregély István érsek úr az intézményt, amely Egerben, a vincés nővérek egykori rendházában talált otthonra Telekesy István Kollégium néven. Munkatársunk Balog Gyula rektor atyával beszélgetett.
– Mikor és hogyan született meg a gondolat, hogy elindítsák a Késői Hivatások Szemináriumát?

– A világegyházban már gyakorlat, hogy léteznek ilyen szemináriumok, de nálunk még elég ismeretlen ez. Elsősorban az egyre égetőbb paphiány miatt volt szükség arra, hogy megszólítsunk olyan férfiakat, akik jogilag szabad állapotúak és talán még nem találták meg hivatásukat az életben. Seregély István érsek úr gondolt először az intézmény megalapítására, a püspöki konferenciával végigbeszélve ő vállalkozott arra, hogy országosan meghirdeti a katolikus sajtóban, hogy 35 és 45 év közötti szabad állapotú férfiak jelentkezését várjuk. 2005 tavaszán tette ezt közzé az érsek úr. Már az első híradásra többen jelentkeztek. Az első jelekből úgy éreztük, hogy Isten akarata is lehet ez az út. A jelentkezők írásbeli felvételi vizsgát tettek, majd egy beszélgetés következett. Így indult el négy fővel 2006-ban a szeminárium.

– A jelentkezés felső korhatára mennyire kötött?

– A szemináriumi konferencia határozta meg a 45 évet, de egyéni elbírálás lehetséges személyes találkozás, elbeszélgetés után.

– Milyen az együttműködés a nagyszemináriummal, hogyan zajlik a képzés?

– Csak részben más a képzési struktúra, mert ezek a férfiak zömében ugyanazokat az órákat, teológiai tantárgyakat hallgatják. A nyelvek alól felmentést kapnak. Van, aki már rendelkezik egyfajta előműveltséggel nyelvismeret terén, de vizsgaként nem szerepelnek a nyelvek. Házon belül történik a vita spiritualis (lelki élet), a homiletika elméleti része, a latin nyelv oktatása, a többi pedig a Foglár úti intézményben.

– Hogyan teltek az első hónapok?

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>