Cikkek listázása

Újévi koncert Zubin Mehtával

„Boldoggá tesz, hogy ismét együtt zenélhetünk…”

Szerző: Reviczky Katalin

A világ legnagyobb koncerteseményét, melyet a föld lakosságának zeneszerető közönsége szinte mindenhol élvezhet, és mely az elmúlt évtizedekben a bécsi zenei, kulturális és társadalmi élet egyik fontos intézményévé lett, immár negyedik alkalommal vezényli a népszerű kedvenc, Zubin Mehta. Joggal lehet büszke, hogy egy neves zenekar egyhangúlag kiválasztott karmestere lett ismét. Amikor megkérdeztük, örül-e annak, hogy újra 52 ország tévészereplője lehet, dorgálóan védekezett: „Ez lelkesít a legkevésbé. Ami azonban boldoggá tesz, hogy ismét együtt zenélhetek e csodálatos muzsikusokkal. Már a harmadik filharmonikus generációval dolgozom, zeneszakos hallgatóként még egy negyedikkel is találkoztam. Fantasztikus, hogy egy történelmi háttérrel rendelkező együttes így megőrizze minőségét, mi több, ilyen magas szintre fejlődjön. Le a kalappal a művészek előtt!”
A Bécsi Filharmonikusok nemrégiben megkapta az Európa legjobb zenekara kitüntetést. Bizonyára sokan gondolják, hogy a filharmonikusok történelmi hagyományú koncertje és a Straußok zenéje, főképpen a „keringőkirály” műveinek bemutatása kezdettől fogva összefügg egymással. Pedig nem így volt…

A keringôkirály és a „komoly” filharmonikusok találkozása

Bár jó néhány eredeti filharmonikus a Strauß Capelle-ben kezdte pályafutását, a Filharmonikus Koncert-Vállalkozás, ahogy kezdetben nevezték, ignorálta a „bécsies” zenét, mi több, úgy érezte, hogy klasszikus repertoárját veszélyezteti a szórakoztatózene. Ellenérv, hogy a Strauß-dinasztia ugyanakkor nagy érdemeket szerzett Wagner, Brahms és más klasszikusok zenéjének népszerűsítésével.

Johann Strauß és a Filharmonikusok legelső találkozása a mai Musikverein nagytermében tartott 1873. évi operabál volt, melynek tiszteletére komponálta Strauß Bécsi vér című keringőjét, és „stílusosan” elsőhegedűsként vezényelte azt. „Az Udvari Opera zenekara komolysággal és odaadással járult hozzá a straußi sikerek növeléséhez” – írta egy korabeli kritika. A keringőkirály és a „komoly” filharmonikusok e találkozásáról mint valami szenzációiról számoltak be a lapok.

1873. november 4-én, a bécsi világkiállítás alkalmából Strauß és a Filharmonikusok a Kék Duna-keringőt és Joseph Lanner néhány művét mutatták be. Különösen kedveltek voltak a soiréek, melyeken 1877-ben hangzott el először Strauß Reminiscenciák az új Bécsből című kompozíciója. A mester karmesteri munkájának 50 éves jubileumát 1894-ben szintén megtisztelte a zenekar, amit Strauß dísztáviratban köszönt meg: „Legforróbb köszönetem a nagy hírű Bécsi Filharmonikusoknak mesteri fokon művelt művészetükért, mellyel nemcsak szimpátiájukat bizonyították, de a legnagyobb örömöt is szerezték számomra!” A legközelebbi találkozás azonban 1899. május 22-én – amikor Strauß első és utolsó alkalommal vezényelt az Udvari Operában (a Denevér nyitányt) – tragikus végkimenetelű lett: a mester tüdőgyulladást kapott, majd június 3-án meghalt.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>