Cikkek listázása

Az Árpád-házi Szent Margit Óvodában jártunk

Ahol Jézussal együtt nevelnek

Szerző: Fazekas Orsolya

Pécs belvárosában immáron tizenöt esztendeje szerez boldog, kiegyensúlyozott napokat az Apáca utcában működő Árpád-házi Szent Margit Óvoda a kisgyermekeknek. A kezdetekről, mindennapokról, a keresztény nevelésről kérdezte lapunk munkatársa Udvariné Gyenes Rita óvodavezetőt, Bágyi Eszter óvónőt és nem utolsó sorban a naponta ideérkező, mosolygós arcú gyermekeket.
– Minden új intézmény létrehozásakor a legfontosabb az alappillérek, a célok meghatározása. Mi fogalmazódott meg tizenöt évvel ezelőtt az akkor még Miasszonyunk Női Kanonokrend néven induló óvodánál?

Udvariné Gyenes Rita: – Elsősorban a keresztény nevelést szerettük volna megalapozni, hiszen a városban nem volt és azóta sincs másik keresztény nevelést folytató óvoda. Fontosnak tartottuk, hogy a családban megkezdett keresztény nevelést folytassuk és kiteljesítsük a gyerekek életkorának, fejlettségének megfelelően.

– Egy történelmi időszak lezárását követően, a rendszerváltás után meg tudták-e szólítani a szülőket?

U. Gy. R.: – Én már akkor is itt dolgoztam, és ez valóban nagy váltás volt mindenkinek. Aki azonosulni tudott a keresztény szemlélettel, az itt maradt és tovább folytatta munkáját. Ezzel nemcsak a megújulást vállaltuk, hanem egyben pasztorációs tevékenységet is, amit a szülőknek is be kellett mutatnunk. Úgy vélem, hogy abban az időben könnyebb helyzetben voltunk, mint most. Az emberek ki voltak éhezve erre a fajta szellemiségre. Sokan örömmel vették, hogy amit addig titokban, csendben tettek, azt most kibontakoztathatták.

– Hogyan alakult a létszámkeret? Változott az évek során?

U. Gy. R.: – 150 fővel indult az óvoda, és ezt 158 főre tudtuk bővíteni. Minden évben túljelentkezés van, hiszen nemcsak a városból, hanem a város környéki falvakból is járnak ide gyerekek.

– Mennyire felelnek meg az elvárásoknak az infrastrukturális lehetőségek?

U. Gy. R.: – Az épületünk nagyon régi. Hat csoportszoba van, csoportonként 26 gyermekkel. Ez még pont megfelelő. A családiasabb légkör érdekében természetesen jobb volna egy nagyobb épület kisebb csoportlétszámmal, de óvónőink így is igyekeznek meghitt, bensőséges légkört teremteni.

Hét éve bővült az óvoda tornateremmel, és ekkor kaptuk meg a plusz nyolc főre a lehetőséget, mivel biztosítani tudjuk a mozgást a gyermekeknek.

– A keresztény nevelés hogyan épül be a mindennapokba?

U. Gy. R.: – Az egész napot áthatja a keresztény nevelés. Reggeli imádsággal kezdünk, van egy elcsendesedés a délelőtt folyamán, amikor meggyújtjuk a gyertyát. Ekkor lehet beszélgetni a gyermekekkel, ekkor hallanak és játszanak el bibliai történeteket és ismerkednek a szentek életével. Ez az elcsendesedés is keresztény programunkra épül, mely az évszakok váltakozásain és az egyházi ünnepeken alapul. Étkezések és lefekvés előtt is imával köszönünk, valamint folyamatosan a keresztény értékek szerint neveljük az ide járó gyermekeket.

– Hogyan készülnek az ünnepekre, miként lehet felkészíteni a gyermeki lelket az ünnep tartalmára, mondanivalójára?

Bágyi Eszter: – A különböző ünnepeket mindig az aktuális héten ünnepeljük. Eljátszunk történeteket, rajzolunk, mesélünk. Az egyházi év kiemelkedő emléknapjait megtartjuk.

– Nagyobb ünnepeknek és azt megelőző időszakoknak van-e hagyományos formája, előkészülete?

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>