Cikkek listázása

2006-ban történt…

Prohászka-év a Székesfehérvári Egyházmegyében

„Szent X. Piusz pápa 1905. december 11-én kelt okiratával megerősítette a császári kinevezést, és Prohászka Ottokárt a Székesfehérvári Egyházmegye élére állította. Székesfehérvár 15. püspöke tiszteletére emlékévet kívánok meghirdetni a Székesfehérvári Egyházmegyében 2005. december 10-től 2006. december 9-ig. A Prohászka-év programjai segítségével szeretném minden jó szándékú ember elé állítani szent életű püspökünk személyiségét mint példaképet, és műveit mint korunk szellemi kincsestárát” – így hirdette meg Spányi Antal megyés püspök a Prohászka-évet, amelynek során számos jeles eseményre került sor: 2006. február 25-én a székesfehérvári Egyházmegyei Múzeumban Bábel Balázs, kalocsa-kecskeméti érsek megnyitotta a Prohászka Ottokár életművét bemutató kiállítást. Június 1-jén a Prohászka Ottokár ünnepélyes újratemetésének évfordulóján bemutatott szentmisén és az azt követő fáklyás felvonuláson mintegy 4000 ember vett részt. Az egyházmegyei közös zarándoklat közel 2000 hívő részvételével a Prohászka-év másik kiemelt eseménye volt. Az egyházmegye hívei mintegy 30–40 busszal indultak útnak, de érkeztek Nyitrára felvidéki zarándokok is. Prohászka Ottokár itt részesült a keresztség szentségében 1858. október 13-án. Az emlékévben tartott tanulmányi napok, konferenciák, tudományos ülések sorát 2006. december 9-én egy ünnepi konferencia zárja, amelyre a Prohászka-év bezárása alkalmából kerül sor a Prohászka-templomban bemutatott szentmise után 11 órától.

Deus caritas est – programbeszéd és hitvallás

Január 25-én mutatták be XVI. Benedek pápa Deus caritas est kezdetű enciklikáját. Nyolc hónappal megválasztása után először szólt a pápa dokumentum formájában a katolikus hívekhez, de minden keresztényhez és jó szándékú emberhez is. A Szentatya első megnyilatkozása a szeretetről szól: „Megélni a szeretetet, s így beengedni Isten világosságát a világába – erre szeretnék hívni mindenkit ezzel az enciklikával.” Az isten szeretet kezdetű irat programbeszédnek és hitvallásnak is felfogható, a Szentatya nem véletlenül időzítette az aláírását karácsony napjára, az isteni szeretet megtestesülésének ünnepére. Az enciklika első szavai arra utalnak, hogy minden szeretet Istentől származik, és egyúttal felhívnak a szeretet megújítására. Az enciklika két részből áll, egy teológiai és egy pasztorális egységből. Az első a szeretetet Isten ajándékának tekinti, és itt, ahol a szövegben az emberi szeretet rehabilitációjával találkozunk, mely szerves része az isteni szeretetnek, a kiváló német teológus keze vonását ismerjük fel. A második rész a szeretet parancsának gyakorlati megvalósításával foglalkozik, amelyben a pápa megújult erőfeszítést kér az Egyháztól a szeretet szolgálatában.

Imaév a nemzet lelki megújulásáért

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia imaévet hirdetett a nemzet lelki megújulásáért a 2006-os esztendőre. Ez az év ugyanis „különleges évfordulók ideje nemzetünk történelmében. Október 23-án, Kapisztrán Szent János ünnepén az 1956-os forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulójára emlékezünk. De emlékezünk a nándorfehérvári diadal 550. évfordulójára is, arra a győzelemre, amelyet II. Mohamed szultán támadó hadseregével szemben Hunyadi János és Kapisztrán Szent János buzdítására a hazája védelmében összefogó keresztény nép aratott. Sok más évforduló mellett főleg ez a két nagy esemény indít minket arra, hogy a 2006. évre imaévet hirdessünk a nemzet lelki megújulásáért” – áll az MKPK imaévet meghirdető körlevelében. Erdő Péter bíboros-prímás, esztergom-budapesti érsek január 15-én, Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepén nyitotta meg a főegyházmegyei imaévet Budapesten, amelyhez valamennyi egyházmegye csatlakozott határainkon túlról is, hogy együtt imádkozhassunk a nemzet lelki megújulásáért. Az MKPK szándékával össz­hangban sokan részt vettek a 2006-os év nagy lelki eseményein: január 15-én a Szent Margit tiszteletére rendezett közös engesztelő szentmisén, a Szent Jobb-körmeneten, október 17-től 20-ig a fatimai nemzeti zarándoklaton és más közös zarándoklatokon hazánk és a szomszédos országok kegyhelyein, Isten irgalmát kérve hazánkra és népünkre.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>