Cikkek listázása

Családos és ifjúsági találkozó kaposváron

Reménység mindenkinek

Szerző: Madocsai Bea

Fotó: Kassányi Jenő

Az Emmánuel Közösség tagjai több mint egy évtizede együtt töltenek nyáron egy szűk hetet, hogy közösen pihenjenek és lelkileg is töltekezzenek. A kezdetben saját maguknak szervezett „táborok” fokozatosan nyitottá váltak az érdeklődők számára: az első években csak a találkozók második felében, később az együttlét teljes idejében részt vehetett bárki, s akár egyedül, akár barátokkal, akár családdal érkezhetett. Így alakult ki a hagyományossá vált „családos és ifjúsági találkozó”, aminek az elnevezése mégsem pontos, hiszen az egyedül érkező idősebbek is megtalálják helyüket az utóbbi négy évben Kaposváron szervezett „lelkigyakorlatos nyaraláson”.
Kényelmes, új kollégium adott otthont a találkozónak, a bejáratánál elhelyezett információs asztalnál megtudtam, hogy több mint félezer résztvevő érkezett, a legfiatalabb 3 hetes, a legidősebb már nyolcvan felé közeledik. Egy busszal a Vajdaságból is jöttek családok és egyedülállók – a hosszú, fárasztó utazás ellenére igen vidáman.

Herbert Dóra fogadta és tájékoztatta az érkezőket: „Az idei mottónk: reménység mindenkinek. A mi reménységünk, Jézus Krisztus valóban mindenki számára reménység, és aki vele találkozik, sőt vele él, annak nincs mitől félnie. Ezt az üzenetet akartuk ezen a héten továbbadni a vendégeinknek, méghozzá úgy, hogy ne csak találkozzanak az Örömhírrel, de az úgynevezett fakultációk, beszélgetések során gyakorlati útmutatást is kapjanak ahhoz, hogyan adhatják tovább a hitüket a közelükben élőknek”.

Minden nap nagy, közös dicsőítéssel kezdődött, azután a gyerekek az életkoruknak megfelelő foglalkozásokon vettek részt. A játékot, sportot, kézműves tevékenységet, beszélgetéseket főleg egyetemista fiatalok vezették. Ez alatt az idő alatt a felnőttek előadást hallottak a személyes istenkapcsolatról, a hit családban való megéléséről, a tanúságtevő jelenlétről a munkahelyünkön és a nyílt evangelizációról is, hiszen a 2007-es budapesti városmisszió sürgető kihívásként áll előttünk. Délutánonként a hosszú szabadidő lehetővé tette, hogy a családok, barátok közösen fürödjenek, sétáljanak, beszélgessenek.

Az esti programot közös éneklés, vidám percek, tanúságtételek és a közösség rendezvényeinek bemutatása töltötte ki. A résztvevők megtudhatták, hogy ősszel ismét indulnak ÁVE hétvégesorozatok: házaspároknak Kaposváron, egyedülálló szülőknek pedig Pécsett, s ezekre már most lehet jelentkezni. A közösség ausztriai, olaszországi és franciaországi evangelizációs iskolái olyan fiatalokat várnak, akik egy évet az Istennek szánnak az életükből. Budapesten pedig minden második szombaton nyílt délutánt tartanak majd.

Zita a Vajdaságból érkezett: „Ámulatba ejtett a többgyermekes családok nyugalma, külön figyeltem is ezeket a családokat a találkozó végéig. Meglepett, hogy nem láttam őket kiborulni… Nem saját erejükből tudják ezt véghezvinni, az biztos! A tanítások nagyon tetszettek, meghallgatnám még néhányszor őket! A műhelymunkákon is sokat kaptam. A nevelési témákat érintőkön vettem részt, hiszen gyakorló pedagógusként és két kisgyermek anyukájaként ez vonzott leginkább. Eljutottam a gyerekeknek tartott szentmisére is: először zúgolódtam ellene, majd a homília alatti bábozás magával ragadott, és végül nagyon tetszett az egész mise! Bár csak két fiatal papja van a közösségnek, de kitesznek tízet-tízet!”

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>