Cikkek listázása

Nándorfehérvári emléknapok

Szerző: Kocsispéter Éva

A nándorfehérvári diadal 550. évfordulója alkalmából több szegedi civil szervezet összefogásával háromnapos rendezvénysorozatot tartottak Szegeden július 21. és 23. között. A rendezvénysorozat helyszíne az alsóvárosi Haviboldogasszony-templom és környéke volt, mivel Hunyadi János serege egykor erről a helyről indult el a törökök ellen. Az emléknapok célja: az ütközetről való méltó megemlékezés egy szabadtéri, családi, kulturális hétvége keretein belül. Az országban egyedülálló volt, hogy három napot szenteljenek erre a megemlékezésre.
Július 21-én, pénteken az Ötágú Síp Kulturális Egyesület szervezésében történelmi emlékülést rendeztek a ferences kolostorban. Az előadók között volt Gyulay Endre megyés püspök, Zombori István, a szegedi Fekete Ház Múzeum igazgatója, Négyesi Lajos hadtörténész és Kálmán Peregrin ferences rendi történész. Az ülésen jelen volt a Bácsország szerkesztősége is. A lap júliusi számát a nándorfehérvári diadal megünneplésének szentelte. Másnap az egyesület szervezésében Gyulafehérvárra utazott egy küldöttség, tagjai megkoszorúzták Hunyadi János síremlékét.

Tisztelgés a haza nagyjai előtt

Szombaton délelőtt az Alsóvárosi Kultúrház előtti Mátyás téren színes gyermekprogram várta az érdeklődőket. Fél 10-kor gyermek lovagi torna kezdődött a Katolikus Ifjúsági Alapítvány szervezésében, majd 10 órától a Pavane táncegyüttes látványos zászlóbemutatója következett.

Ezt követően a Szent Sebestyén Számszeríjász Társaság korhű íjászbemutatóján ámulhatott a közönség. Délben a 15 perces harangzúgás alatt a résztvevők állva tisztelegtek a haza nagyjai előtt.

Délután fanfár jeladására követték egymást az előadók a színpadon. A műsorok fő mondanivalója a magyarságtudat erősítése volt. Elsőként Palatinus Ákos és Héjja Bella régi magyar népdalokat adott elő tárogató- és dorombkísérettel. Ezt követte Monoki Lajos karnagy vezetésével a Rúzsa Sándor Népdalkör és Citerazenekar műsora, akik vidám, hangulatos magyar népdalokat játszottak. Róka Szabolcs és Kiss Ágnes mesejátéka önfeledt játékot és felejthetetlen élményt jelentett kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Reneszánsz táncbemutató és borkóstoló

Korhű hangulatot varázsolt a szegedi Pavane Történelmi Táncegyüttes reneszánsz táncbemutatója és a kor szellemét idézte meg a fanfáros fiú és a krónikás-műsorvezető öltözéke is.

Az estet Kátai Zoltán és Róka Szabolcs közel egyórás, lant- és kobozkísérettel előadott műsora nyitotta meg, mely során a művészek szinte az egész magyar történelmet megidézték korabeli dallamokkal. A közönség elbűvölve hallgatta előadásukat, a legnagyobb sikert ők aratták.

Sebestyén István ízes bukovinai székely történeteivel és fergeteges humorával szinte az egész rendezvény mókamestere lett. Történeteiből a színpadon kívül késő estig sem fogyott ki. Senki nem maradhatott ki a korabeli borkóstolóból, amelyet Mauer Oszkár borász tartott délvidéki történelmi különlegességeiből. S időközben megsült az apajpusztai ökör is, amely sok ínyencnek jelentett felejthetetlen élményt. A Kormányzó, a Délvidéki ne felejtsd szavad és más nemes borfinomságok mellé a Detot Berbecs és a Cinkák húzták a moldvai dallamokat.

Püspöki szentmise a hősi halált halt magyar vitézekért

A fenyegető szélvihar sem tudta megszakítani az igen bensőséges családi összejövetelt, a Kender Zenekar táncházát már a rendezvényt szervező Alsóvárosi Kultúrház nagytermében fejezték be.

Vasárnap 9 órakor püspöki szentmisével emlékeztek meg a hősi halált halt magyar vitézekről. Az ünnepélyes szentmisét az augusztusban nyugdíjba vonuló Gyulay Endre megyés püspök tartotta a Mátyás téri ferences templomban. A szentmise liturgiáját hárfa- és csellómuzsika tette ünnepélyesebbé, miközben az ünnepi szertartáson cserkészek álltak díszsorfalat. A püspök úr prédikációjában párhuzamot vont 1956 ötvenéves emlékezetével.

A három nap folyamán közel 2000 ember fordult meg a rendezvényen a legkisebbektől a legidősebb ferences testvérig. A szervezők legnagyobb sikerüknek azt tekintik, hogy igen szerény támogatás mellett, jó szellemű csapatmunkával és a Gondviselés segítségével egy igényes, nagy hatású, hazafias rendezvényt sikerült megszervezniük. Ezt a közönség is szívből jövő köszönettel viszonozta. Ennek nyomán született az a döntés, hogy ezt a – szinte nemzeti emléknapnak tekinthető – napot minden évben hasonló rendezvénnyel kell megünnepelnünk.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>