Cikkek listázása

Nándorfehérvári emléknapok

Szerző: Kocsispéter Éva

A nándorfehérvári diadal 550. évfordulója alkalmából több szegedi civil szervezet összefogásával háromnapos rendezvénysorozatot tartottak Szegeden július 21. és 23. között. A rendezvénysorozat helyszíne az alsóvárosi Haviboldogasszony-templom és környéke volt, mivel Hunyadi János serege egykor erről a helyről indult el a törökök ellen. Az emléknapok célja: az ütközetről való méltó megemlékezés egy szabadtéri, családi, kulturális hétvége keretein belül. Az országban egyedülálló volt, hogy három napot szenteljenek erre a megemlékezésre.
Július 21-én, pénteken az Ötágú Síp Kulturális Egyesület szervezésében történelmi emlékülést rendeztek a ferences kolostorban. Az előadók között volt Gyulay Endre megyés püspök, Zombori István, a szegedi Fekete Ház Múzeum igazgatója, Négyesi Lajos hadtörténész és Kálmán Peregrin ferences rendi történész. Az ülésen jelen volt a Bácsország szerkesztősége is. A lap júliusi számát a nándorfehérvári diadal megünneplésének szentelte. Másnap az egyesület szervezésében Gyulafehérvárra utazott egy küldöttség, tagjai megkoszorúzták Hunyadi János síremlékét.

Tisztelgés a haza nagyjai előtt

Szombaton délelőtt az Alsóvárosi Kultúrház előtti Mátyás téren színes gyermekprogram várta az érdeklődőket. Fél 10-kor gyermek lovagi torna kezdődött a Katolikus Ifjúsági Alapítvány szervezésében, majd 10 órától a Pavane táncegyüttes látványos zászlóbemutatója következett.

Ezt követően a Szent Sebestyén Számszeríjász Társaság korhű íjászbemutatóján ámulhatott a közönség. Délben a 15 perces harangzúgás alatt a résztvevők állva tisztelegtek a haza nagyjai előtt.

Délután fanfár jeladására követték egymást az előadók a színpadon. A műsorok fő mondanivalója a magyarságtudat erősítése volt. Elsőként Palatinus Ákos és Héjja Bella régi magyar népdalokat adott elő tárogató- és dorombkísérettel. Ezt követte Monoki Lajos karnagy vezetésével a Rúzsa Sándor Népdalkör és Citerazenekar műsora, akik vidám, hangulatos magyar népdalokat játszottak. Róka Szabolcs és Kiss Ágnes mesejátéka önfeledt játékot és felejthetetlen élményt jelentett kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>