Cikkek listázása

Az Egyetemes Testvériség Napjára készül a Fokoláre Mozgalom

Meghívás a testvériségre

Szerző: Haáz Andrea

Fotó: Bartus Sándor, Sudár Imre

Egyetemes Testvériség Napja címmel nemzetközi találkozót szervez a Fokoláre Mozgalom 2006. szeptember 16-án Budapesten, a Sportarénában. A találkozó célja, hogy korunk kihívásai között felhívja a figyelmet a testvériség jelentőségére és megmutassa azokat a tapasztalatokat, amelyek a mozgalmon belül születtek meg az elmúlt évtizedekben. Tavaly ősz óta a találkozó előkészítésére országszerte fórumbeszélgetések szerveződtek, amelyek benyomásait június 24-én és 25-én három helyszínen összegezték a résztvevők az országban.
„Mindenekelőtt az egyetlen Atyára kell tekintenünk, akinek sok gyermeke van. És ennél fogva úgy kell néznünk minden teremtményre, mint az egyetlen Atya gyermekeire. Folyton túl kell lépnünk minden gondolati vagy érzelmi korláton, amelyek az emberi gondolkodásmód következményei, és kitartóan és egyre természetszerűbben törekednünk kell az egyetemes testvériségre az egyetlen Atyában: Istenben” – írta Chiara Lubich, a Fokoláre Mozgalom alapítója 1946-ban, alig két évvel a mozgalom megszületését követően. Ezt a gondolatot és Jézus új szeretetparancsát követve – „ti is úgy szeressétek egymást, ahogyan én szerettelek Titeket” (Jn 13, 34) sokan csatlakoztak a mozgalomhoz és alakították át életüket az evangélium szellemében. A testvériség megélésének alapvető eszközévé tették azt az „aranyszabályt”, ami egyébként minden vallásban megtalálható, alapvető erkölcsi norma: Ne tedd a másiknak azt, amit nem szeretnél, hogy veled tegyenek. Ez vált a világ öt kontinensének 182 országában a testvéri szeretet alapjává.

A mozgalom tagjai nemcsak a szűkebb családi-baráti kapcsolataikban helyezték a középpontba a testvériséget és a felebarát tiszteletét, szeretetét, hanem munkahelyükön, szakmai kezdeményezéseikben is ez a gondolat vezette őket. Rájöttek arra is, hogy párbeszédet kezdeményezve és az összefogásra törekedve sok társadalmi-gazdasági problémára is megoldást lehet találni. Ennek köszönhetően és mindig az aktuális helyzetekre, kihívásokra válaszolva, a gazdaság, a pedagógia, az egészségügy, a kommunikáció vagy éppen a politika területén számos kezdeményezés indulhatott el az elmúlt években. Legutóbb például 2004-ben az Együtt Európáért című nemzetközi rendezvény adott alkalmat arra, hogy más keresztény mozgalmakkal közösen megmutassuk tapasztalatainkat a testvériségről, ezáltal is hozzásegítve a sokszínű kontinens országait ahhoz, hogy egymás kultúráját megbecsülve, azt értéknek tekintve tudjunk egymással együtt élni.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>