Cikkek listázása

Ford Focus C-max

Fókuszpontban a család

Szerző: Somogyi Kristóf

Fordék már a T-modell megalkotása óta gondolnak a családokra. Ezt bizonyítják az Escortok, illetve a Mondeók kombi változatai is. A mostani C-max típus teljes egészében a családok igényeihez igazodik. A méretei, a felszereltsége, a fenntartása a családosokra lett tervezve.

A külső tipikusan a Focusra jellemző, különösen a vonalvezetés és a lámpatestek. Az autó azonban hosszabb és magasabb, mint a Focus alaptípusa. A szélvédő hatalmas, nagy mennyiségű fény áramlik az utastérbe. Hogy eső esetén jobb legyen a kilátás, az ablaktörlőt egy nagyobb és egy kisebb lapátra osztották. A belső tipikusan a középkategóriás autókra jellemző divatot követi. Jó minőségű szövetülés, kemény, kissé kagylóalakú formával. A kormány és a műszerfal is hasonló stílusú: jó tapintású, nem zörgő műanyagból készült, könnyen áttekinthető. Nagy a kesztyűtartó, rengeteg a sok kis tárolózug. Az ülések száma 2+2,5 – ugyanis a hátsó, középső ülést némi túlzással lehet csak ülőalkalmatosságnak nevezni. A Ford mentségére szóljon, hogy vannak még gyárak, amelyek előszeretettel nevezik a két ülést elválasztó részt ülőhelynek. A hátsó ajtó, bár kisebb, mint az várható, mégsem akadályoz senkit a ki- és beszállásban. Az utastér egyébként kényelmes, a lábtér nagy, úgyhogy: gyerkőcöket hátra, öveket becsatolni, és irány a Balaton. A csomagtér meglehetősen nagy, de egy tetőcsomagtartó azért sokat segít.

A motorok jól igazodnak a magas üzemanyagárakhoz, fogyasztásuk rendre 9 liter alatt van. A megbízhatóságot nem lehet megkérdőjelezni, 150 ezer kilométert különösebb gond nélkül kihúzhatunk vele.

Ami pedig a teljesítményt illeti: a német autópályán a külső sávban haladjunk inkább. A paletta: 1,6–100 LE; 1,6 Ti-VCT–115 LE; 1,8–125 LE; 2,0–145 LE; 2,0 TDCi–136 LE.

Az autó érdemjegye tehát ötös. Problémamentesség, alacsony fenntartási költségek, ugyanakkor öt felnőtt férfi szállításra alkalmatlan. Aki több, illetve megtermettebb személy(eke)t szeretne szállítani, annak inkább az S-maxot ajánlom – kétszeres vételárért.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>