Cikkek listázása

A tanulás minden gyermek joga

A gyermekek és az iskola

Szerző: Suhajda Lajos SVD

Ősz: az új tanév kezdete. Eszünkbe jutnak az iskolák: modern és öreg, kivénült épületek. Jól, rosszul vagy egyáltalán fel nem szerelt tantermek. Igaz, a gyermekek az igazán fontosak! Talán éppen miattuk kellene gondolni minderre!
Jézus értékelte a gyermekeket. Ezt mondta: „Aki befogad egy ilyen gyermeket a nevemben, engem fogad be… Vigyázzatok, ne vessetek meg egyet se a kicsinyek közül! Mondom nektek: angyalaik az égben szüntelenül látják Atyám arcát” (Mt 18,5.10).
Szent Pál írja: „Apák… neveljétek gyermekeiteket fegyelemben az Úr útmutatása szerint” (Ef 6,4).
Az ószövetségi bölcs pedig ezt tanácsolja: „Mutasd meg a fiúnak, melyik úton járjon, s akkor nem hagyja el, amikor idősebb lesz” (Péld 22,6).
A tanulás, a képzés minden gyermek joga. Mégis…! Sok kifogást lehet felhozni. Ami a hittant illeti, tanítottam már igazgatói irodában, tornaszertárban, könyvtárban, folyosó csücskében, autóban.
Hogy megy ez a világban? Néhány példát mutatok csak.
Szívesen járnál-e taxival iskolába? Sanwe és öt iskolatársa minden reggel a kapu előtt várja az iskolai taxit, hogy elvigye őket az iskolába. Az iskola ugyanis messze van. Gyalog nem tudnák megtenni a hosszú utat. Ezért U Thein Tun, az iskola igazgatója személyesen jön értük, a szegénynegyedben élő tanítványaiért. Mindez Thaiföld északi részén, Chiang Mai városkában történik.

Ezek a gyermekek a szomszédos Myanmarból menekültek ide. Mivel nincs thaiföldi igazolványuk, állami iskolába nem járhatnak. Különben U Thein Tun mohamedán, az iskolát egy katolikus menekültszervezet működteti, a gyermekek többsége pedig buddhista. Az igazgató szerint ez valódi és gyümölcsöző együttműködés, jobbat elképzelni sem lehetne!

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>