Cikkek listázása

Kérdéseinkre válaszol: Juhász Judit

A végtelenség levegője éltet

Szerző: Körössy László

Fotó: Bókay László

Kereszténységüket a közéletben is nyíltan vállaló egyházi személyiségeket, hitvalló embereket bemutató sorozatunkban ezúttal Juhász Judit, a Magyar Katolikus Rádió igazgatóhelyettesét kérdeztük.
– Mi jelent az Ön számára igazi örömet?

– Amikor a családom körében arra gondolhatok: egybefonja őket a szeretetem. Ugyanakkor eközben nyugodtan gondolhatok a kötelességeimre is, mert tudom – némi „ünnepi” szünet után –, minden a régi kerékvágásban folytatódik, s holnaptól egy kicsit mindent jobban végezhetek.

– Ön szerint mi az igazi irgalmasság lényege?

– A mindig gyakorolható, a cselekvő szeretet. Másként: a szeretetre való képesség, amely önbecsülésünk talán egyik legfontosabb feltétele. De válaszolhatok Illyés Gyulával is, aki Szörnyű fegyver című négysorosában ezt írja:

Minden ütésed, átkod
Hiába ellenem.
Szörnyű a fegyverem:
Megbocsátok.

– Mi a legnagyobb kincs az Ön életében?

– A családom, élők és holtak. Bennük Isten jelenvalóságát érzem.

– Melyik az az erény, amelynek a jelenlétét a legszükségesebbnek tartja mai társadalmunkban?

– Az együttérzés. Osztozni mások sorsában: alkalmas lenne a nemzettudat sebeinek meggyógyítására, segítene a bomlás megállításában, recept lehetne a magány és az üresség ellen.

– Mi az, amit a leginkább nagyra becsül a férfiakban?

– A nagylelkűséget. Archaikusabban fogalmazva: a nemeslelkűséget. Ez utóbbi feltételezi a a felelősségvállalást, az együttérzés képességét s a hívő lelkületet is. Akiben ez megvan, az számomra egyben férfias is, a szó legtisztább értelmében.

– Ha önmagát jellemezné, mely tulajdonságait tartaná a legfontosabbnak?

– A magam és a környező világ jobbítására, javítására, „tanítására” való szándékot. Érzékenységet mások fájdalma iránt. S a küzdelemre, a kitartó munkára való képességet.

– Mit tart a legnagyobb hibájának?

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>