Cikkek listázása

A Kiss család nagy vállalása

Szerző: Lukács János

Fotó: Lukács János

„Soha nem gondoltam arra, hogy lesz-e miből eltartanom a gyerekeket, mert a Jóisten valahogy mindig megoldja a problémákat” – mondja az erdélyi Gyulafehérváron élő Kiss Andrea, három csöppség anyukája, majd magától értetődően teszi hozzá: igazából mindenük megvan, ami szükséges. Leszámítva talán egy negyedik gyereket. Amikor ugyanis Zoltánnal összeházasodtak, legalább négy gyermeket terveztek, és a kezdeti lelkesedés ma sem hagyott alább. Elsőként a ma négyéves Szabolcs András jött a világra, azután pedig az immár második életévükhöz közeledő ikrek, Csenge Erzsébet és Hunor Benedek. Erdélyi családokban lassanként szokássá válik, hogy a születendő gyermek egy szent nevét is megkapja kifejezetten magyar neve mellé, és ez alól a Kiss család sem kivétel.

A hatodik emeleti, négyszobás tömbházlakásban éppen a vasárnapi ebédhez készül a család, előtte viszont Szabolcs feltétlenül meg akarja mutatni a szobáját. „Látod, rendet raktam” – mutat jelentőségteljesen a sarokba, ahol egy nagy dobozban tarka összevisszaságban egymásra dobált játékok zsúfolódnak. Kétségtelen: a rend fogalma alaposan átértékelődik egy háromgyermekes családban. A falakat a gyerekek kezének magasságában néhol „térképek” díszítik – lehetetlen megfékezni a kicsiket abbéli igyekezetükben, hogy megnézzék, mi van az utoljára felmázolt festékréteg alatt. A szőnyeget már akkor felszedték a szülők, amikor tudatosították: a lepottyanó ételdarabokat pillanatok alatt belepréselik a hancúrozó apróságok, így annak tisztán tartásával bajlódni sziszifuszi munka – a parketta ezzel szemben bármikor könnyen feltörölhető. Az ikrek etetőszékben kapják az ebédet, előtte babanyelven gügyögik el az imádságot. Bár babanyelven már jó ideje elfelejtettem, az elnagyolt, de azért kivehető keresztvetés, az imára kulcsolt kéz és a hibátlanul kimondott Ámen mindennél jobban bizonyítja, a szülők tudják, hogyan akarják nevelni gyermekeiket.

„Hatalmas önbizalmat kaptam, miután az ikreket megszültem”

Andrea, aki a szülésig titkárnőként dolgozott a helybeli katolikus gimnáziumban, talán éppen ezért nehezen érti, miért sajnálkoznak rajta az emberek. „Előfordult, hogy az utcán tett sajnálkozó megjegyzést egy asszony, egy katolikus néni pedig egyenesen azt tanácsolta egy alkalommal: »de most aztán zárják el a csapot«, arra utalva, a három gyerek szerinte bőven elég” – meséli nevetve a 32 éves anyuka. Pedig Andrea saját bevallása szerint soha nem érezte magát erősebbnek és kiegyensúlyozottabbnak, mint most. „Hatalmas önbizalmat kaptam, főleg, miután az ikreket megszültem – teszi hozzá. – Úgy érzem, mindig akcióban vagyok, terveket szövök, egyszerűen élet van körülöttem.” Igaz, két évvel ezelőtt, amikor az ikreket várta, még kételyekkel küzdött, vajon képes lesz-e őket ugyanúgy szeretni, mint Szabolcskát. Azóta kiderült az aggodalom indokolatlan volta: a szeretet ugyanis végtelen. És az is kiderült, hogy a jó példa ragadós. Egy ismerős családban az apuka nem volt egészen bizonyos abban, ideje van-e már a második gyermek vállalásának, a Kiss család példáján felbátorodva végül úgy döntöttek, nem halasztják tovább a dolgot – így született meg a kislányuk. Andrea éppen ezért úgy érzi, mintha az ő családja valamiféle jel volna, akkor is, ha akaratán kívül került ebbe a helyzetbe.

Teljes lendülettel a megújult szerepben

Gyulafehérvár, bár katolikus érseki székhely, magyar szempontból mégis a szórvány szórványának számít, a város lakosságának ugyanis alig egy százaléka magyar nemzetiségű. Az ilyenformán kettős – nyelvi és vallási – kisebbségben élő Kiss család szinte utolsó pillanatban, a nyolcadik hónapban tudta meg, hogy az anyuka ikreket vár. Andrea addig ugyanis csak rutinvizsgálatokra járt, a nőgyógyász pedig megelégedett azzal, hogy a magzati szívhangot ellenőrizte. „Aznap éjjel nem aludtunk – emlékezett vissza arra a napra, amikor férjével együtt a különösen gyors szaporulat esélyével szembesültek. – Arra gondoltunk, vagy két fiú lesz, vagy két lány, eszünkbe sem jutott, hogy van egy harmadik variáció is, így aztán két fiú- és két lánynevet készítettünk elő.” Elsőként Hunor jött a világra, Csenge öt perc múlva követte bátyját. A kórházban mindenki csodájára járt az ikreknek, bár a sajnálkozók seregével is itt találkozott először az anyuka. A kicsik amúgy normális testsúllyal születtek, így hamar hazamehettek. Otthon csupán Zoltán volt az, aki igyekezett hasznossá tenni magát, az ilyenkor szokásos nagymamasegítség elmaradt. „Nem is kértem, hogy jöjjenek, csak a szülés után néhány héttel fogadtunk látogatókat” – mondja Andrea, aki maga is különösnek tartja, hogy miután Szabolcsot megszülte, pihenésre és nyugalomra vágyott, de az ikrek világra hozatala után teljes lendülettel vetette bele magát a megújult szerepbe. A szoptatás persze nehezen ment, erre alkalmas karosszéket ugyanis csak egy külföldi folyóiratban látott, a valóságban sohasem.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>