Cikkek listázása

Kiállítás a pannonhalmi szőlő- és gyógynövénykultúráról Lengyelországban

Hortus Pannoniae – Pannónia kertjei

Monostori szőlő- és gyógynövénykultúra Pannonhalmán címmel 2005. október 14-én a Tynieci Bencés Apátságban időszaki kiállítás nyílt, amely november 20-ig látogatható. A kiállítás megnyitó ünnepsége a tyneici és pannonhalmi bencés szerzetesek közös, latin nyelvű vesperásával kezdődött az apátsági templomban, amit ugyanott Sebestyén Márta koncertje követett Nyitva látám mennyeknek kapuját... – Istenes és világi énekek címmel. A kiállítás megnyitására az apátság kerengőjében került sor Bernard Sawicki tynieci apát úr és Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát úr közreműködésével. A programot egy bor- és likőrkóstolóval egybekötött állófogadás zárta, amelynek keretében a vendégek megismerhették a Pannonhalmi Apátsági Pincészet borait és a Bencés likőröket. 

Magyarország legősibb bencés apátsága, a 996-ban alapított Pannonhalmi Főapátság szőlő- és gyógynövénykultúráját időszaki kiállítás mutatja be a Tynieci Bencés Apátságban. A kiállítás, amely csatlakozik a krakkói Magyar Ősz Fesztivál rendezvényeihez, nemcsak az elmúlt ezer esztendő tradícióját, de az elmúlt években újraindított borászatot, a régi receptek felhasználásával készült gyógyteákat és gyógynövénylikőröket is bemutatja.

A Pannónia Szent hegyén 996-ban megtelepedett bencés szerzetesek templomuk és monostoruk felépítésével egy időben újjáélesztették a rómaiak által már korábban elkezdett, de feledésbe merült szőlő- és borkultúrát. A 11. század végén már 74 szőlőterülete volt az apátságnak.

A szőlő és a bor századokon át kísérte a szerzetesek életét, ezért tapasztalataik a környék mezőgazdaságára is kihatottak. A modern szőlészeti és borászati technológiák elterjesztésében fontos szerepet játszott Pannonhalma. A második világháborút követő államosítások elpusztították a közel ezer évig virágzó apátsági borászatot. A közelmúlt változásai biztosította lehetőséggel élve újjászervezték a Pannonhalmi Apátsági Pincészetet, ahol 2003 őszétől folyik a szőlő feldolgozása.

A Pannonhalmi Főapátságot körülvevő táj gazdag növényvilága természetes adottság az ősi bencés tudomány és mesterség gyakorlásához: a növények vizsgálatához, gyűjtéséhez és azok hasznosításához egyaránt. Írásos dokumentumok bizonyítják, hogy Pannonhalmán 1200 körül kórház és fürdő is volt, hasonlóan sok más bencés apátsághoz. Az apátságban élő sebész és gyógyszerész szerzetesek által lejegyzett 17–18. századi kéziratok gyógyteák, alkohol tartalmú gyógynövényitalok receptjeinek százait őrzik.

A kolostorkerti gyógynövénykultúrát élesztette fel a főapátság, amikor a régi receptúrák alapján gyógyteák és gyógynövénylikőrök készítésébe kezdett. A főapátság lábainál elterülő levendulaültetvényből pedig szintén régi hagyomány alapján levendulaolaj készül. 

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>