Cikkek listázása

Run4unity Nemzetközi sportstaféta az egyetemes testvériség megvalósulásáért

Gyerekek az Egységért

Szerző: Reskovits Ágnes

A Fokoláre Mozgalomhoz tartozó gyerekek október 9-én 11 és 12 óra között Run4unity néven minden időzónában sportstafétát szerveztek az egységért. A különböző nemzetiségű, kultúrájú és vallású gyerekek együtt futottak földünk szimbolikus jelentőségű helyein, hogy ezzel is tanúságot tegyenek a testvériség melletti elkötelezettségükről, és így a béke szivárványát rajzolják jelképesen a világ fölé.

„Fantasztikus volt ezért futni!” – mondta egy 15 éves lány Esztergomban, ahol a szlovák és magyar gyerekek közösen szervezték meg a stafétát. A Mária Valéria hidat választották helyszínül, mivel az a két nép közötti megbékélést szimbolizálja. 

A staféta első állomása a Csendes-óceán közepén fekvő Fidzsi-szigeteken volt. Majd déli 12 órakor jelképesen átadták a stafétát a szomszédos időzóna városainak, így a „stafétabot” 24 óra alatt körbejárta a földet. A rendezvényt az ENSZ védnöksége alatt a 2005 – a sport éve a testnevelés által (IYSPE 2005) program keretében rendezték. Nemzetközi védnöke Adolf Ogi, Kofi Anan ENSZ főtitkár sporttanácsadója volt. Ma­gyarországi védnöke dr. Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Gresiczki Péter, a Magyar UNESCO Bizottság főtitkára és Meggyes Tamás, Esztergom polgármestere volt.

Több mint 300 városban szervezték meg ezt a sportnapot. Az internet és összesen hét rádió krónikája biztosította, hogy mindenütt egyetlen, egész világot átölelő rendezvény részesei lehessenek a résztvevők. Kattintsunk rá mi is a www.run4unity.net honlapján néhány időzónára! Megannyi színes fotó és rövid leírás tájékoztat arról, hogy például Nagaszakiban a futás arról a helyről indult, ahol 60 évvel ezelőtt ledobták az atombombát, és a gyerekek együtt ebédeltek azokkal, akiket a sugárzás miatt egy ott­honban ápolnak. A Fülöp-szigeteken Manila Intramuros negyedében futottak a gyerekek, ami vala­mikor teljesen elzárt terület volt, csak a gazdag spanyolok és a meszticek lakhatták. Jordániából Bagdaddal létesítettek telefonos kapcsolatot. Jeruzsálemben a mecsetek közül indultak a siratófalhoz, majd ahhoz a lépcsőhöz, ahol Jézus az egységért imádkozott az Atyához. Johannesburgban a Regina Mundiban találkoztak, mely az apartheid végét szimbolizálja. Equadorban pontosan az egyenlítő mentén futottak, Görögországban pedig a Marathónt Athénnal összekötő úton. Prágában a Parlament egyik terméből indult el egy csoport, hogy békeüzenetet vigyen a város különböző világi és vallási intézményeibe. Argentínában, Chacabucóban a sportstaféta végén fát ültettek a nap emlékére, majd az önkormányzat által biztosított géppel a résztvevők megsemmisítették azokat a játékaikat, amelyekkel korábban háborúsdit játszottak. Texasban, Hustonban a staféta napján fölkeresték a a hurrikán pusztítása elől odamenekülteket. Montrealban, Kanadában a sportstafétát a város bevándorlók által lakott negyedeiben tartották meg. New Yorkban az ENSZ-székház előtt haladtak el a futók. Rómában pedig XVI. Benedek pápa köszöntötte a gyerekeket a Szent Péter téren.

A sportverseny a szolidaritás versenye is volt. A résztvevők 30 különböző projekt fenntartásához járulhattak hozzá, mellyel háború súlytotta vagy más szegényebb or­szágokban élő társaik tanulmányi ösztöndíját biztosítják. Volt, ahol iskolaszereket, játékot és ruhát gyűjtöttek a környezetükben élő, szükséget szenvedő gyerekek részére.

Esztergomban már előző nap megkezdődtek az előkészületek, megismerkedtek egymással a szlovák és magyar gyerekek, akiknek Kisrigó László püspök atya mutatott be szentmisét a bazilikában. Programegyeztetés, sportmérkőzések szervezése és közös próbák zajlottak. Másnap reggel közel 400 gyerek fordult meg a tornacsarnokban fölállított ideiglenes határátkelőhelyen, és figyelte az előző időzónák híreit, amikor itt is csörgött a telefon, és a Run4unity nemzetközi rádiókrónika következő adásának interjú készült az esztergomi eseményekről. 11 órakor pedig ragyogó napsütésben rajthoz sorakoztak a résztvevők a mintegy öt kilo­méteres táv megtételére.

A hídfutás – és a frissítő – után Pár­kányban a békét, a népek egységét jelenítette meg a különböző nemzetek zászlaival bemutatott koreográfia. Az egész világot ott éreztük, amikor a gyerekek mindkét nyelven felolvasták azt az üzenetet, amit Chiara Lubich, a Fokoláre Mozgalom alapítója küldött erre a napra, és amely kifejezi évek óta tartó munkájukat és egyben a jövőre vonatkozó törekvéseiket is. „A béke mindannyiunk számára drága kincs – írja. – És nektek, gyerekeknek is azon kell munkálkodnotok, hogy megmentsétek. Ti is tudjátok, hogy a gyűlölet és a terrorizmus legfőbb oka a gazda­gok és a szegények között lévő óriási különbség. Isten tervében azonban az emberiség egy testvériségben élő nagy család. Vajon mit tehetnénk azért, hogy jobban megvalósuljon az egyenlőség, a vagyonközösség valamilyen formája? Természetes, hogy a javak csak akkor mozdulnak meg, ha a szívek is megmozdulnak. Ezért az egész világon a kölcsönös szeretetet kell terjesztenünk, amelyből megszülethet a testvériség.” Ezért próbálnak meg ezek a gyerekek muzulmán, zsidó, hindu és valamennyi társukkal együtt mindenkit elsőként szeretni, és próbálják megvalósítani az összes vallás szent könyvében megtalálható aranyszabályt, hogy „amit szeretnétek, hogy veletek tegyenek az emberek, ti is azt tegyétek velük”. Ezért imádkoztak a hegedűmuzsikával kísért csendben az egész földet jelképező zászlók körül a gyerekek, és a béke jeléül több száz galambot is a magasba röptettek. A délutánra meghirdetett sportmérkőzések a Prímási szigeten jó lehetőséget biztosítottak az arany­szabály gyakorlására. Aztán még egy pillantás a nagyvilágba az interneten keresztül, és hazaindult az ország – de bizton mondhatjuk, a világ – minden részébe sok száz és ezer gyerek, akik számára az egyetemes testvériség már köztük élő valóság.

„Ez a két nap adott valami teljesen újat, amire egyáltalán nem számítottam – meséli utólag az egyik magyar fiú. – A program óta eltelt három napban nagyságrendekkel jobban sikerül a szeretetre koncentrálnom. És amikor valami olyat teszek, amit azelőtt sosem, élvezem, amit csinálok. Ez a staféta kész főnyeremény.”

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>