Cikkek listázása

Készülődjünk, jertek!

Szerző: Kovács Gergely

Izgatottan gondolok április 30-ra. Idén ezen a szombati napon tartjuk Esztergomban a hagyományos Mindszenty zarándoklatot. Hányan leszünk, mit látunk és hallunk? Hogyan ünnepeljük szeretett hercegprímásunkat, akinek idén három kerek évfordulója lesz: pappá szentelésének 90., érseki székfoglalásának 60., égi születésének pedig a 30. évfordulója. Valóra válik-e a püspöki kar örvendetes célkitűzése, és határokon átívelő, nemzeti zarándoklat köszönti-e a boldogemlékű főpásztort?

Megvalósul-e az egykor fogságba vetett főpap vasárnapi látomása: „Börtöni szokásom volt, hogy minden vasárnap, tíz órakor, a plébániai misék idején, a zsoltárok gondolatával és dallamával lélekben elindulok a sok-sok hívővel misére: a mindszentiekkel, a jákfaiakkal, szombathelyiekkel, zalaegerszegiekkel, veszprémiekkel, Esztergommal és a főváros hívőivel. A folyam mind szélesebbé vált, s hazám más részeinek hívőit is egyre ölelte. Együtt mentünk Pozsonnyal, a Csallóközzel, Vágmentével, Kassával, Munkáccsal, Kolozsvárral, a székelyekkel, Szabadkával, Csáktornyával, Kismartonnal, Németújvárral. S gondolatban együtt mentem az amerikai magyarokkal és minden színű néppel: az öt világrész hívőivel.”

A hercegprímás világéletében szerette a zarándoklatokat. Már gyermekkorában a legnagyobb örömei közé tartozott, amikor édesanyjával a közeli templomok és zarándokhelyek búcsúiba gyalog zarándokoltak. Zalaegerszegi híveit mint városplébános maga vezette Sümegre, ahol a ferences barátok templomának tornyából nézve, már a távolból feltűnt, hogy az apát úr érkezik a legtöbb hívővel. 1945 előtt egyszer vett részt külföldi zarándokúton, amikor a Lourdes-i Szűzanyát látogatta meg. Mint püspök fáradhatatlanul járta egyházmegyéje templomait. Sajátos útja volt, mikor papjai körmenetben kísérték a nyilasok fogságába.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>