Cikkek listázása

Oktatási intézmények bemutatkozása és alapkőletétel

Iskolaépítés kőből és lélekből

Szerző: , Szarvas István

Alapkőletétel volt a miskolci Szent Imre Iskolánál, amely 2000-ben kezdte meg működését. Az iskola akkor még a Fráter György Katolikus Gimnázium tagiskolájaként működött, teljessé téve ezáltal az oktatási láncot Miskolcon óvodától az érettségiig. Jelenleg 230 gyermek tanul az iskolában. A tapasztalatok azonban azt mutatták, hogy van igény egy teljes, 8 évfolyamos általános iskolára is. Az akkori épület nem tudta volna magába fogadni a megnövekedett létszámot, ezért a Liszt Ferenc utcában vásároltak egy épületet, melynek nagy részét lebontották és január 18-án az alapkőmegáldással elkezdődhetett az építkezés.

Dr. Seregély István érsek úr beszédében kiemelte, hogy nem az egyházmegye parancsára, hanem az itteni keresztények állhatatos hűségéből épül fel az új iskolaépület. Ez a fejlődés is mutatja: az egyházat nem lehet elrejteni, a hegyre épült város az egyház. Az érsek ezután megemlékezett dr. Almássy Józsefről is, aki az iskola elindulásának és az építkezéseknek a motorja volt, de már nem érhette meg ezt a pillanatot, de köszönet illeti Mekcsei Antalt, korábbi plébánost is. Az ünnepségen jelen volt még Mándy Zoltán érseki helynök, Szikszai István plébános és a város több papja. Az új épület befejeztével 350 gyermek tanulhat a 8 évfolyamos általános iskolában.

Oktatási intézmények bemutatkozása Egerben 

Új kezdeményezés indult el február 11-én Egerben, ahol a Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium meghívására a városban működő katolikus oktatási intézmények bemutatkoztak az érdeklődőknek, elsősorban a papságnak. A célja az volt a kezdeményezésnek, hogy részletesebben bemutassák az egyes intézmények életét, működését, nevelési és oktatási értékeiket, konkrét lehetőségeiket, és a plébánosokon keresztül minél személyesebben jussanak el ezek az információk a családokhoz, gyermekekhez. A találkozót dr. Seregély István érsek úr nyitotta meg, aki üdvözölte ezt a kezdeményezést és biztosította az intézmények vezetőit az egyház vezetésének a támogatásáról. Az érseki megnyitó után iskolások műsoros bemutatkozása következett, majd az egyes intézmények vezetőinek tájékoztatója.

Szarvas István

 

Deák Ferenc Római Katolikus Általános Iskola: Kékesi Györgyné igazgató beszámolt arról, hogy 1993-tól működik az iskola 8 évfolyamos egyházi iskolaként. Céljuk, hogy erős, felelős és erkölcsileg helyes döntések meghozatalára képes személyiségeket alakítsanak ki. Oktatásukban hangsúlyt fektetnek az informatikára és az idegen nyelv oktatására. 2004-ben új tetőtér-beépítéssel bővült az iskola, ahol könyvtár, nyelvi előadó stb. található.

„Sancta Maria” Általános Iskola, Leánygimnázium és Kollégium: Az angolkisasszonyok 153 éves egri iskolájában 6-tól 18 éves korukig tanulhatnak leányok, és aki messziről érkezik, annak a 180 férőhelyes kollégiumban biztosítanak nemcsak helyet, hanem jó közösségi hangulatot is. Az iskola célként azt tűzte maga elé, hogy a lányokból jó keresztény, magyar édesanyák legyenek. Varga Pál igazgató kiemelte, hogy az iskolában zeneiskola is működik.

Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium: Sokrétű oktatás és képzés folyik az intézményben. Találhatunk itt angol-magyar két tannyelvű osztályt, nyelvi előkészítő osztályt, informatikát kiemelten tanulókat. Dr. Pisákné Balogh Éva igazgatónő azt is elmondta, hogy a szakközépiskolában pedagógiai jellegű képzés folyik, de esti tagozaton is lehet tanulni. A kollégium 150 leánynak ad helyet.

A Minorita Rend Szent Hedvig Kollégiuma: A 250 fős leánykollégium 2001-től működik egyházi vezetés alatt. Csak lassú és türelmes lépésekkel sikerült a keresztény értékrendet meghonosítani a kollégium falai között, mondta Kovácsné Löffler Katalin igazgatónő. Ügyelnek arra, hogy a kollégisták személyes problémáikat is meg tudják a nevelő tanárokkal beszélni.

Szent Orsolya Rend Egri Leány Kollégiuma: Az orsolyiták 1927-től vannak jelen Egerben. 35 kollégistájuk 2–3 ágyas szobákban él. Jól felszerelt tanulótermekben tanulhatnak az itt lakó leányok. Szent Angéla útmutatását követik: a növendékeket ne csak nevük szerint, hanem személyük és egyéniségük szerint is ismerjék.

Érseki Szent József Kollégium: 1993-ban került újra egyházi vezetés alá a kollégium, ahol 135 fiú részére tudnak helyet biztosítani. Vallásos, hazafias, erkölcsös polgárok nevelése a cél. Ezt segítik elő a különféle előadások, versenyek, és nem utolsó sorban a jó közösségi hangulat, és hogy a kollégiumban lelkivezető lakik – mondta Lanczki Péter igazgató.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>