Cikkek listázása

Az Apor Vilmos Emlékév új eseményei Győrött

Zarándoklattal emlékezünk

Szerző: Kormos Gyula

Hatvan éve halt vértanúhalált Boldog Apor Vilmos püspök. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy nemcsak a Győri Egyházmegye, hanem az egész magyar katolikus közösség talán legismertebb alakja volt ő. Személye és minden hozzá kapcsolódó esemény ezért is kiemelt figyelmet érdemel. Győrött most nagy a titkolódzás, információink szerint ugyanis az egyházmegye egy nagyszabású és különleges eseménnyel készül az évfordulós zarándoklatra.
A győriek dr. Pápai Lajos megyéspüspök irányításával már tavaly megkezdték a jeles évfordulóra való megemlékezést. A Püspökvár ódon pincerendszerében nyílt meg az az egyedülálló, interaktív kiállítás, amely Boldog Apor püspök vértanúságnak állít méltó emléket. A püspök legszebb igehirdetése ugyanis ott, abban a lépcsőlejáróban történt, ahol a gyilkos golyósorozat kioltotta az életét. A téli szünet után most, április elsejétől látogatható újra a kilenc terem, ahol a Nyitányt a Vértanúság helye követi, falában a keresztet formázó golyónyomokkal. A központi teremben elhelyezett véres ing relikvia a falra helyezett kereszttel és a gyertyákkal valódi szakrális térré emeli a pincehelyiséget, ahol elmélyülten imádkozhatunk a vértanú püspökért. Az ő emberségén keresztül maga az emberség és a Krisztusba vetett töretlen hit értéke és nagysága áll példaként előttünk.

Május 23-án, hétfőn Ternyák Csaba érsek főcelebrálásával 11 órakor lesz a bazilikában az ünnepi szentmise. A tervek szerint ezután a szemináriumban megáldják azt az emlékhelyet, amelyet a diktatúrák papi áldozatainak emlékére alakítanak ki. Az emlékhely három részből fog állni. A központi helyen lévő Apor-dombormű mellett egy oltárlapot helyeznek el, amely a papi áldozatokra emlékeztet. A harmadik terület Brenner Jánosnak állít emléket, aki most lenne aranymisés pap, ha életét nem oltották volna ki a gyilkosai. A több püspök részvételével megrendezett szentelésen megáldják a szintén a hívek adományaiból megvalósított új, udvari részt a szemináriumban.

Több részletet egyelőre sem az emlékhelyről, sem az ünnepségről nem árultak el a Győri Egyházmegyében. Mint mondták, még sok minden előkészület alatt áll, hogy méltó módon emlékezhessünk és imádkozhassunk Boldog Apor Vilmos püspök vértanúságának hatvanadik évfordulóján.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>