Cikkek listázása

Totus tuus

Szerző: Garadnay Balázs

1978-ban a meglepetés erejével hatott a világra II. János Pál pápa jelmondata: Egészen a Tiéd… A teológusok igyekeztek megmagyarázni, befejezni a félbehagyott mondatot, hogy tudniillik az Istené. Míg aztán a pápa jónak látta tisztázni a félreértést, és elmondta életfelajánlásának egész mondatát, ahogyan azt Montforti Grignon Szent Lajostól átvette: „Totus tuus ego sum et omnia mea Tua sunt. Accipio Te in mea omnia. Praebe mihi cor Tuum, Maria – Egészen a Tied vagyok és mindenem a Tied. Befogadlak mindenembe. Add nekem szívedet, Mária.”

Egyik nyilatkozatában elmondta a pápa, hogy amikor a gyermekkori hite kezdett felnőttkorivá érni, úgy gondolta, hogy át kell adni önmagában Mária helyét az Úrnak. Aztán megértette, hogy az Isten Anyjához fűződő ragaszkodása teljesen Krisztus-központú, sőt: az Isten szentháromságos misztériumában és a megtestesülés és a megváltás misztériumában gyökerezik.

Mária iránti mélységes elkötelezettsége miatt sose magyarázkodott: nem akarta, hogy „jó véleménnyel” legyenek róla. Nem írt értekezést Mária akaratának az Úr akaratával való megegyezéséről, Mária szíve és Jézus szíve egységéről, az Istennek szenteltség és a Máriának adott élet egybevágóságáról. Csak eszerint élt, és felkínálta mindegyikünknek, hogy fogadjuk el a kereszt tövében nyert örökségünket, és éljünk Mária gyermekeiként.

János apostol szinte gyermekként csatlakozott Jézushoz. Egész életét Mestere mellett, és az ő ügyében fáradva töltötte. És ez az odaadottsága nyitotta meg szívét a teljes szeretet befogadására – ahogy ő tapasztalja, ő a szeretett tanítvány. Pedig nem Jézus volt személyválogató, a többiek is ugyanannyit kaptak (volna), ha ők is egész szívvel fordulnak Urukhoz. De az emberek szíve különböző mértékben nyílik meg Isten előtt. János szívében – Jézus ajándékaként – Mária sajátosan nagy helyet kapott, az anya szíve pedig befogadta gyermekét. És ez nem kizárta belőle Jézust, hanem elmélyítette egységüket.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>