Cikkek listázása

Könyvajánlat

Jakubecz Márta: Cincogi felfedezi a jóságot

(Formátum: 16×22 cm, 70 o., Glória Kiadó)

Az elsőáldozásra készülő gyerekek számára íródott Jakubecz Márta most megjelent könyve. A Felvidéken élő szerző tanár és hitoktató, a Remény hetilap állandó külső munkatársa.

Cincogi, ez a különös kisegér, abban különbözik társaitól, hogy érti az emberek beszédét. Egy kissé engedetlen, szófogadatlan és nagyon kíváncsi – éppen olyan, mint a legtöbb embergyerek. Felfedezőútra indul, így ismerkedik meg a másodikos Bencével, az elsőáldozásra készülő Péterrel, majd Szorgossal, a templomban lakó hangyával és másokkal. Kalandos, izgalmas útjai során új barátai segítségével sok mindennel megismerkedik. Eljut a templomba, ahol megtanulja, mi minden található Isten házában, s mire való például az a furcsa „szekrény”, ahová az emberek rendszeresen járnak. Barátai révén elkerül az iskolába is, ahol szintén sok hasznos ismeretre tesz szert. Eljut barátja elsőáldozására is. Ahogy fokozatosan ismerkedik a hittel s a hívő emberek életével, úgy érti meg egyre jobban azt is, miért jó jónak lenni, s mit jelent az, hogy valaki hívő. Ekkor határozza el azt, hogy nyáron „erdei iskolát” nyit az állatoknak, hogy őket is rávezesse a jóság forrására.

A könyv szerzője játékosan, érdekesen mutatja be a gyerekeknek a kisegér felfedezőútjainak történetén keresztül a legalapvetőbb hittani tudnivalókat. A rövid fejezetekből álló könyv szórakoztató olvasmány lehet az általános iskolák alsó tagozatosai számára, de hitoktatók is felhasználhatják Cincogi történetét az elsőáldozásra készülők körében. A kedves illusztrációk szerzője Langstein Erzsébet.

Bertha Éva

 

Jean-Pierre Dubois-Dumée: Múlik az idő, de nem öregszünk

(Formátum: 10,5×17,5 cm, 113 o., Új Ember Kiadó) 

Az élet nem nyugodt, hosszú folyó, amely a hegyekben ered és a tenger felé siet – hogy azután eltűnjék benne.

Az öregedés hosszú tanulást jelentő folyamat, új kaland. Alapvetően spirituális kaland. Nem teher, hanem adomány, nem hanyatlás, hanem lehetőség, nem elbukás, hanem kegyelem. Készülnünk kell rá, mert bizonyos mértékig igaz a mondás, miszerint olyan öregkorunk lesz, amilyet megérdemlünk. Az öregkor ifjúságunk öröksége. Erasmus szerint az este mutatja meg, milyen volt a nappal. Ezért ez a kis könyv nemcsak az idősekhez szeretne szólni, hanem mindenkihez. Az öregedés ugyanis csakhamar elkezdődik.

Szegheő József: Ő a szeretet (Keresztút gyermekeknek)

(Formátum: 20×22 cm, 36 o., Agapé Kiadó)

Jézus keresztútja Isten irántunk való szeretetének megvallása. Ez a szeretet határtalan, megszakítás nélküli, halálig tartó! Hálásan emlékezünk meg ebben a könyvecskében Jézus haláláról és feltámadásáról. Szánj rá elegendő időt, hogy átelmélkedd ezeket a tízéves gyerekek által festett képeket, és járd imádságosan együtt Jézussal szenvedésének útját. A végén Isten számunkra is áldássá változtatja ezt az utat, mert ő a Szeretet.
Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>