Cikkek listázása

Erdélyi püspökök Románia uniós csatlakozásáról

Csöndben elsuttogott félelmek

Szerző: Lukács János

Fotó: Lukács János

Míg a romániai emberek többsége azt hiszi, ha az ország csatlakozik Európához, egy csapásra minden jobbra fordul, az egyházfők tisztában vannak a veszélyekkel. Schönberger Jenő szatmári római katolikus püspök szerint az Unió adta új lehetőségek megkönnyítik a rossz gyorsabb terjedését és intenzívebb jelenlétét a társadalomban, Pap Géza erdélyi református püspök pedig leginkább a hagyományos, falusi kisközösségek felbomlásától tart.
Alig másfél év múlva Románia az Európai Unió tagja lesz, élvezni fogja az ezzel járó jogokat, és be kell tartania az ezzel járó kötelezettségeket. Az erdélyi történelmi egyházak vezetői felemásan ítélik meg a csatlakozás kilátásait, s bár belátják, kevés információval rendelkeznek az Unió gyakorlati vonatkozásairól, úgy érzik: a híveknek számos negatív következménnyel kell majd szembenézniük.

Romániában az Európai Unió iránti társadalmi bizalom gyakorlatilag a csatlakozási tárgyalások megkezdése óta töretlen. A statisztikák szerint a romániai emberek leginkább az ország lakosságának 90 százalékát maga mögött tudó ortodox egyházban bíznak, közvetlenül ezután pedig az uniós intézmények következnek. „Az emberek azt hiszik, hogy ha csatlakozunk Európához, mindenki úgy fog élni itt nálunk, mint a nyugatiak – vélekedett Pap Géza, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke a Família megkeresésére. – Holott ez távolról sincs így.” A püspök gyakorlatilag egyetlen pozitívumot lát csupán abban, hogy Románia 2007. január elsején összeköti jövőjét Európa jövőjével: a Trianonnál szétszakított nemzettest végre újra egységes lesz. Schönberger Jenő, a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye püspöke szerint a csatlakozás egyaránt hoz pozitív és negatív változásokat. „A határok megszűnésével az emberi kapcsolatok kiszélesednek, kulturális kapcsolatok alakulnak ki, fejlődik a turisztika, a gazdasági konfrontációk pedig termékenyítőleg hatnak az egyes személyek, régiók, népek fejlődésére” – állapította meg lapunknak az egyházfő, hozzátéve ugyanakkor, hogy a határok eltűnésével a rossz gyorsabb terjedése is lehetővé válik.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>