Cikkek listázása

10 éves a Bölcső Alapítvány

Nem várt csecsemők megmentője

Szerző: Rózsásné Kubányi Andrea

1994 februárját írtuk, amikor megdöbbentő hírek rázták fel a jólelkű emberek ezreit. Egy hét alatt 5 csecsemő halt meg kukába téve, mert szülőanyja nem tudta, nem merte őt vállalni. Ezek az ártatlan csecsemők ma is élhetnének, ha anyjuk akkor segítséget kapott volna kilátástalannak tartott helyzetében. Ezt ismerte föl akkor Budavári Zita, aki azonnal konkrét ötlettel állt elő. Olyan helyet keresett, ahová bárki letehette nem kívánt újszülöttjét, erre akkor a szekszárdi evangélikus templom kapuja látszott a legalkalmasabbnak.

kapura és később az ott létesített nyilvános telefonfülkére ki volt írva Zita telefonszáma, aki azóta is éjjel-nappal hívható. 20 ezer forinttal nyitotta meg azt a számlát, ami később a Bölcső Alapítvány kezdeti vagyona lett. E merész ötletből és sok segíteni akaró ember közreműködéséből fejlődött civil szervezetté ez a kezdeményezés, ami azóta több száz gyermek életét mentette meg és adott segítséget bajbajutott anyáknak.

A tíz év alatt 572 nehéz helyzetbe került anya jelentkezett segítségüket kérve, ezek közül 267-en szültek a szekszárdi kórházban, mások otthon vagy máshol az országban. Kérdésemre Budavári Zita elmondta, szerencse kérdése, hogyan találják meg őket a segítségre szoruló anyák. Orvosi rendelőkben több helyen ki vannak téve szórólapjaik, sokan így szereznek tudomást az alapítványról. De a tévében és a rádióban is többször hírt adtak erről a lehetőségről.

A segítséget kérők közül a legfiatalabb tizennégy és fél éves kamaszlány volt, de megfordult náluk már 48 éves nő is. A gyereket várók alig több mint fele hajadon, a többiek házasságban vagy élettársi kapcsolatban élők, néhányan elváltak vagy özvegyek. Többen még tanulnak, azért nem tudják vállalni a gyermek felnevelését, másoknak nem a férjüktől van a gyerek, vagy olyan nyomorban élnek, hogy képtelenek több személyt ellátni.

1997 decembere óta működik Szekszárdon, egy társasház első emeletén egy kis átmeneti otthon, ahol a három szobában hat felnőttet (esetleg 1–2 gyermekkel) el tudnak helyezni a szülésig. A várandós anyákkal a kuratórium tagjaként pszichológus foglalkozik a szülés előtt, de szükség szerint utána is. A kezdetektől a kuratórium tagja a szekszárdi kórház szülészetének mindenkori főorvosa. Alelnökük gyermekorvos, ezen kívül gyámügyes és jogász is tagja a kuratóriumnak. Az ország különböző pontjairól kerülnek ide a várandós nők, akik úgy érkeznek, hogy szülés után lemondanak a gyermekről.

Az anyák 20–22 százaléka szülés után meggondolja magát és mégis hazaviszi a gyereket.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>