Cikkek listázása

Meghalt Lúcia nővér, az utolsó fatimai látnok

Egy áldozatos, engesztelő élet

Szerző: MK

Életének 98. évében, február 13-án a portugáliai Coimbrában elhunyt a karmelita Lúcia dos Santos nővér. Lúcia nővér két unokatestvérével együtt volt szemtanúja az 1917-es Mária-jelenéseknek a Fatima melletti Cova da Iriában. A felnőttkort közülük csak Lúcia érte meg. Unokatestvéreit, Francisco és Jacinta Martot 2000-ban avatta boldoggá II. János Pál pápa.

Lúcia dos Santos 1907. március 22-én született Aljustrelben. 1921-ben jelentkezett dorottyás nővérnek, néhány évet Spanyolországban töltött. 1946-ban visszatért Portugáliába, és engedélyt kapott, hogy a szigorúbb szellemű karmelita rendbe lépjen. 1949-ben örökfogadalmat tett Coimbrában, és haláláig ott élt. A kolostorban írta meg kétkötetes Emlékezéseit. Földi maradványait egyelőre a coimbrai kolostorban temetik el, később azonban Fatimában helyezik örök nyugalomra.

 A fatimai jelenések 

1917. május 13-án egy Cova da Iria nevű helyen, a fatimai egyházközség területén három pásztorgyermek őrizte nyáját: a 10 éves Lúcia és unokatestvérei, a kilencéves Ferenc és a hétéves Jácinta. Délben szokás szerint elimádkozták a rózsafüzért, majd játszani kezdtek ott, ahol ma a fatimai bazilika áll. Hirtelen nagy fényességet láttak, később egy tölgyfa fölött megpillantottak egy „Asszonyt, aki ragyogóbb volt, mint a nap”.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>