Cikkek listázása

A győri Boldogságos Szűzanya búcsúja

Egy 350 éves zarándokhely méltó ünneplése

Szerző: Kormos Gyula

Talán kevesen tudják, hogy a győri könnyező Szűzanyának nemcsak Magyarországon, hanem szerte a katolikus világban komoly kultusza alakult ki az évszázadok során. Ez a csodálatos kegykép egy kicsit mindannyiunké, nemcsak a győrieké, akik erre persze inkább büszkék, mintsem hogy bánják. Legalábbis ez derül ki Kiss Tamás szavaiból, aki az Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár igazgatójaként egy komoly kiállítást szervez, amely ennek a kegyképnek a világon fellelhető másolatait, típusait igyekszik egybegyűjteni május közepéig. A feladat nem könnyű, lévén, hogy az Egyesült Államoktól Spanyolországig, Németországtól az Ír-szigetekig rengeteg olyan hely van, ahol a mi Szűzanyánkat tisztelik.

A kiállítást természetesen megelőzi a hagyományos búcsú, amely az idei húsvét időpontja miatt két részletben valósul meg: először a papság rója le tiszteletét és háláját a kegykép előtt március 17-én, s ezt követi majd a hívek zarándoklata április 2-án és 3-án.

A 350 éves évforduló ünnepségén a szentmise mellett egy emléktábla-avatás is lesz dr. Pápai Lajos megyéspüspök kezdeményezésére. Az eseményen előreláthatóan részt fog venni Mr. Brendan McMahon, Írország magyarországi nagykövete és Msgn. Noll Maddon a dublini Könnyező Szűzanya Plébánia plébánosa.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>