Cikkek listázása

Hat gyerekkel Isten tenyerén

Bibliai idézetek egy fürdőszobatükrön

Szerző: Lőrincz Sándor

A kaposvári, ivánfahegyaljai ház bejáratához vezető meredek út télen szánkódombbá változik. Ilyenkor a családfő sem áll be az udvarra a kisbusszal, amellyel a népes famíliát szállítja. Ottjártamkor a hat gyerkőc közül öt kipirult pofival élvezte a siklás önfeledt örömét. Zsóka, a legkisebb alig múlt négy hónapos, még nem „szánkóérett”; szoptatás után édesanyja karján pihen. Testvérei pedig tudják: ha alszik, tilos a hangos szó.

Horváth András és felesége, Marcsi tizennégy éve fogadtak egymásnak örök hűséget. Andrást dr. Szendi József veszprémi püspök vette fel kispapnak, de azt követően be kellett vonulnia katonának. Hódmezővásárhelyen kapta meg az alapkiképzést, majd Budapesten teljesítette sorkatonai szolgálatát.

– A családi házból hoztam magammal a hitet, de a kaposvári Szent Kereszt-templom plébánosa, dr. Péteri Pál atya ültette el bennem a gondolatot, hogy szenteljem Istennek az életemet, ezért jelentkeztem papnak – emlékezik a ház ura, akinek eredeti szakmája géplakatos, de már jó pár éve mentőápolóként dolgozik. – Sorkatonaként szeretetotthonokba is mentünk dolgozni kispaptársaimmal, így találkoztam Marcsival, aki fekvőbetegeket gondozott a Lékai Szeretetotthonban. A fiatal ápolónőt látván nagyot dobbant a szívem egy ottani farsangi műsoron, és elfogott a kétely: pap legyek vagy a házas életet válasszam.

– Vonzó volt apácákkal együtt dolgozni – veszi át a szót az Érsekvadkertről, négygyermekes családból származó feleség, aki a szülések után is megőrizte filigrán alakját. – Egy kórtermet takarítottunk közösen, miközben sokat beszélgettünk Andrással, akinek – nem tagadom –, kellemes érzés volt a közelében lenni…

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>