Cikkek listázása

Farkas Péter szociológus a népességfogyás megállításáról

Az ép család a jövő útja

Szerző: Kácser Anikó

Évről évre egyre aggasztóbb demográfiai adatokról hallunk. Mi lesz ennek a folyamatnak az eredménye? Visszafordítható-e a népesség öregedése és csökkenése? Mennyiben gazdasági és mennyiben szemléletbeli problémáról van szó? Többek között ezekről a mindannyiunkat érintő kérdésekről beszélgettünk Farkas Péter szociológus, egyetemi oktatóval. 

– Sokat beszélnek arról, hogy a család válságban van, de ez nem igaz. A társadalom van válságban. A család egy olyan örök intézmény, amely nem kerülhet válságba. Ez még akkor is igaz, ha csökken a megkötött házasságok száma és egyre több az abortusz. Körülbelül 35–40 ezerrel vagyunk kevesebben évente, és ha ez a sajnálatos demográfiai trend megmarad, akkor 2050-ben már csak hét és fél-, jó esetben nyolcmillió magyar ember lesz, ebből is minden második ember ötven éven felüli lesz. A születések szám 2004-ben a legalacsonyabb szintet érte el. Minden ötödik gyermek egyszülős családban nő fel. Száz születésre 70–72 abortusz jut, az 1956-os abortuszliberalizáció óta közelit a hatmillióhoz a művi terhességmegszakítások száma. Ez egy tragédia a 20. századi, illetve a jelenlegi Magyarországon. Ez csak néhány adat, de már ebből is látszik, hogy hazánk egyik legtragikusabb kérdése a demográfiai helyzet, ami pár éven belül nemcsak a társadalombiztosítás számára lesz probléma, hanem gazdasági nehézségeket is jelent majd.

Külön szeretném megemlíteni egy-két területét a családok problémáinak, hogy lássuk, nagyon széles metszetben kell gondolkodnunk. Az országban él 200–240 ezer veszélyeztetett gyermek. Óriási problémát jelent, hogy hazánkban több százezer fogyatékos ember él, és számukra a családalapítás még nehezebb, ráadásul ismét nő közöttük a munkanélküliség. Nagyon fontos részletkérdés, hogy mi történik, ha a szülők egyike börtönben van. Ilyenkor a házasság szinte biztos, hogy széthullik, és ezt nagyon megsínyli a gyermek.

És akkor még nem beszéltem a romák helyzetéről, problémáiról. Hiszen ők több gyermeket vállalnak, ők nem fogják abortusszal a gyermekáldást felszámolni, viszont hetven, nyolcvan százalékuk munkanélküli, mindössze 3–4 százalékuk kerül be középiskolába – esélytelenek a mai Magyarországon. Nagyon bonyolult az egész kérdés, mégis a család, amelyet a keresztény értékrend talajáról lehet a legbiztosabban felépíteni – a nem hívők számára pedig ott a humanista, többgyermekes családmodell –, az egyetlen esélye Magyarországnak. Az ép családokra épülő, ép közösségekből felépülő ép társadalom képe lehet csak a jövő útja.

– Hogyan lehetne visszafordítani ezt a demográfiai trendet?

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>