Cikkek listázása

Bűn és büntetés

Legyünk következetesek

Szerző: Dekiszkyné Fejér Rita

Nem kapjuk készen személyiségünket: hosszú út, amíg kialakul a bennünk lévő öröklött tulajdonságok, a neveltetésünk és – nem utolsó sorban – a gondviselés által. Személyiségünk hajtómotorja és ellenőre a lelkiismeretünk. Ettől pedig elválaszthatatlan a fegyelem fogalma, amely a nevelés során tulajdonképp a jellemességre, rendre és teljesítményre szoktatás.

A nevelés arról szól, hogy a külső szabályokat, elvárásokat hogyan tudjuk a gyermekekkel elfogadtatni és belsővé tétetni. Amíg a gyerekben egy dologgal kapcsolatban nem alakul ki a belső igény, addig azt kívülről is segíteni kell, ha szükséges, akkor esetenként büntetéssel is.

Mi is a büntetés? Sokan, amikor ezt a kifejezést hallják, a testi fenyítésre gondolnak, de éppúgy büntetés, ha a szülő gyermekét megfosztja valamilyen kedvezménytől, vagy megdorgálja, jelzi neki elégedetlenségét, még ha ezt nagyon gyengéden teszi is.

A büntetés akkor hatékony, ha a gyerek elfogadja szülei és nevelői értékrendjét, világosak előtte a felállított elvárások, s tisztában van azzal, hogy miért büntetik, hogy milyen fontos szabályt sértett meg. Ha tudja, hogy a büntetés az ő érdekében történik, akkor érzelmei lecsillapodása után képes belátni és elfogadni azt.

A gyerek szülei szeretetére és megbecsülésére vágyik, ez a szeretetkapcsolat ösztönzi egészséges fejlődését. A szülő segíti, terelgeti, néha bünteti azon az úton, melyet helyesnek tart, amit elvár tőle. Alapvetően a gyermek szüleihez fűződő belső viszonyától függ, hogy valamely nevelési módszer, így a büntetés is, hat-e vagy sem.

A büntetés nem önmagáért való, fontos, hogy kiszámítható legyen, tanítania és javítania kell!

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>