Cikkek listázása

A Csanády házaspárral beszélgettünk

A jó büntetést nem kell ismételni

Szerző: Körössy László

Kiskamaszok. Olyan korosztály, amelyre máshogyan kell odafigyelni. Már le lehet velük ülni, hogy megbeszéljük a dolgokat. Komolyan veszik azt, amit mondunk nekik, még ha nem is mindent. Sejtjük-e, hogy mi a fontos számukra? Nem mindig. Ezért szeretjük azt, amikor megnyílnak.
Lassan bevezethetjük őket a felelősség, az önállóság gyakorlatába. Persze, ha képesek arra, hogy megtartsák a határokat, azokat, amelyekkel már megismertettük őket. Többek közt erről is beszélgettünk a hét gyermekes Csanády házaspárral, Gáborral és Zsuzsával, akik éppen nyolcadik gyermeküket várják.

Gábor: – A nevelés célja, hogy a gyerekeket bevezessük abba a világba, amely körülvesz minket. A kiskamasz nevelése is abba a folyamatba illeszkedik, amely születéstől fogva a megismerésre irányul. Kezdetben a szülő jelöl ki határokat a gyermek számára, azután fokozatosan engednie kell a gyermeknek, hogy saját tapasztalatokat szerezzen, nemcsak a „be fogod ütni,” „le fogsz esni” stb. körben, hanem a döntések világában is.

Zsuzsa: – A kamaszkorban egyre több döntés adható át. Például a nagyobb fiúk, ha a barátaikkal elmennek valahova, maguk mondhatják meg (ésszerű határok közt), hogy mikor jönnek haza, de akkorra otthon is kell lenni. A maguk választotta időpont betartását számon is kérjük rajtuk.

Gábor: – Kisebb gyerekeknél is, de itt is fontos, hogy pontosan tudják, mit lehet és mit nem. Akkor fogják jól érezni magunkat, akkor érzik biztonságban magukat, ha világosak a játékszabá­lyok, amelyek persze változnak a gyerekek korának megfelelően. Egy kamasz szabadsága az érettségével fokozatosan kell, hogy nőjön. A büntetés szerepe a keretek jelzése: a gyereknek tudnia kell, mikor „eprészett tilosban”. Néha erre egy szemvillanás elég, de a dolgok súlyát is tanítani kell.

– Mit jelent önöknél a súlyos büntetés?

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>