Cikkek listázása

Nyári programok a Pannonhalmi Főapátságban

Színház, zene, ünnep és lélek

Szerző: Osvát Máté

A Pannonhalmi Főapátság ezen a nyáron is számos programnak ad otthont. A gimnázium épületében konferenciák, kurzusok és lelkigyakorlatok lesznek. Sokaknak lesz lehetőségük néhány napot csendben és imádságban tölteni a monostor falai között.
A bencés közösség idén nyárra három olyan lelkigyakorlatot is hirdetett, amelyek a monasztikus élet értékeit, tapasztalatait osztják meg a résztvevőkkel. Várszegi Asztrik főapát úr az eucharisztiáról mint a Jézussal vállalt sorsközösségről tart elmélkedéseket (június 8. és 11. között). Binzberger Ákos atya és Fehérváry Jákó testvér a szerzetesek imatapasztalatába vezeti be az érdeklődőket (július 25. és 28. között). Ugyanebben az időben Varga Mátyás atya a monasztikus szerzetesség másik nagy tapasztalatának, a csendnek forrásait segíti felfedezni a résztvevőkkel. Az interneten is meghirdetett lelkigyakorlatok iránt nagy az érdeklődés, van olyan csoport, ahol a létszám szinte betelt.

Szinte hagyományosnak mondható már, hogy augusztusban – Philippe Brame fotóművész kurzusával párhuzamosan – két francia színész-drámapedagógus (az utóbbi években Sophie-Marie Bouts és Cécile Maudet) tart színjátszókurzust a pannonhalmi gimnázium diákjainak. A kurzus augusztus 14-én este zárul a bazilika előtti téren egy szabadtéri előadással, amely igazi szép augusztusi programként sokakat vonzott már az elmúlt években is.

A Szent István alapította monostor számára augusztus 20. fontos ünnep. Ezen a napon idén is ingyenesen látogatható az apátság, és megtekinthető mind a Pannonhalmi, mind pedig a Tihanyi Alapítólevél eredetije is. Az ünnepi liturgia mellett napközben a gyerekek játékos program keretében a búza útját követhetik nyomon a vetéstől egészen a kenyérsütésig. A felnőtteket délután orgonakoncertre hívjuk, este pedig idén is elhangzik a bazilikában Szent István Inteleminek szövege egy színész és egy improvizatív zenész előadásában.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>