Cikkek listázása

Pünkösd ünnepe Máriagyűdön

Szerző: Fazekas Orsolya

Pünkösd ünnepére gyűltek össze az alsó- és felsőszentmártoni cigány illetve horvát lakosok Máriagyűdön. A zarándokok hajnalban gyalog indultak lakhelyükről, hogy együtt ünnepeljék a Szentlélek eljövetelét. Alsószentmárton, ahogy a védőszent nevéből is következik, katolikus horvát település volt, akárcsak az Ormánság nyugati részén ma is zárt közösséget alkotó horvát Felsőszentmárton…
Alsószentmárton cigány népessége jórészt román nyelvterületről érkezett, valószínűleg a török uralom idején, és több hullámban telepedtek le. Beás cigányoknak nevezik őket, archaizáló román nyelven beszélnek. Egyrészt az erdőkben, másrészt a favak szélén, putrikban éltek. Ortodox (görög keleti) vallásúak lehettek, ezeket a gyökereiket azonban a református és katolikus környezetben az idők folyamán elveszítették.

Hitük praktikus, imát elsősorban jó sorsukért, boldogulásukért mondanak, amire igen nagy szükségük lenne. Felekezeti kötődésük azonban ma sem túlságosan erős. A zene fontos szerepet játszik vallási életükben (például a hittancsoport „magvának” kialakításában a gitárzene). Templomi helyükre féltékenyek, gondosan óvják egymástól azokat.

A mintegy 1050 fős település alapvető gondja, hogy csaknem mindenki munkanélküli, az egész település gettóvá vált. A férfiak alkalmi munkából élnek, de azt is csak távolabb, az ország más részén találnak. Léteznek támogatások, segélyek, a családok nagy része családi pótlékból él. Szezonmunka a csigaszedés, kilójáért azonban csak 60–70 forintot fizetnek a felvásárló helyeken. A gombaszedés jórészt családi igényeket elégít ki, a pécsi vásárcsarnok igen messze van. Munkaalkalmat jelenthet még tavasszal a korai cukorborsó szedése, a cukorrépa és a kukorica kapálása.

Segítséget a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány nyújt, amely 30 hektár füzes területet vett bérbe. A vesszőkből kosarakat, bútorokat, dísztárgyakat készítenek. A terméket potom áron kereskedők vásárolják fel, hogy aztán jó pénzért adjanak túl rajta a városban. A falunak két óvodája van. Az egyháziba 70, az önkormányzatiba 20 óvodás jár.

Nagyon megható volt látni a máriagyűdi búcsú alkalmával, ahogyan együtt, egy családként imádkoztak, énekeltek az emberek. Nem volt különbség gazdag és szegény, idős és fiatal között. Szinte minden tekintet a plébánosra szegeződött. A család legkisebb tagjától kezdve az egészen idős emberekig mindenki eljött pünkösd ünnepére, hogy közösen fogadják a Szentlelket. A sok-sok nyomorúság ellenére példamutató lehet mindenki számára a hitük összetartó ereje és a nyáját vezető lelkipásztor munkája.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>