Cikkek listázása

Pünkösd ünnepe Máriagyűdön

Szerző: Fazekas Orsolya

Pünkösd ünnepére gyűltek össze az alsó- és felsőszentmártoni cigány illetve horvát lakosok Máriagyűdön. A zarándokok hajnalban gyalog indultak lakhelyükről, hogy együtt ünnepeljék a Szentlélek eljövetelét. Alsószentmárton, ahogy a védőszent nevéből is következik, katolikus horvát település volt, akárcsak az Ormánság nyugati részén ma is zárt közösséget alkotó horvát Felsőszentmárton…
Alsószentmárton cigány népessége jórészt román nyelvterületről érkezett, valószínűleg a török uralom idején, és több hullámban telepedtek le. Beás cigányoknak nevezik őket, archaizáló román nyelven beszélnek. Egyrészt az erdőkben, másrészt a favak szélén, putrikban éltek. Ortodox (görög keleti) vallásúak lehettek, ezeket a gyökereiket azonban a református és katolikus környezetben az idők folyamán elveszítették.

Hitük praktikus, imát elsősorban jó sorsukért, boldogulásukért mondanak, amire igen nagy szükségük lenne. Felekezeti kötődésük azonban ma sem túlságosan erős. A zene fontos szerepet játszik vallási életükben (például a hittancsoport „magvának” kialakításában a gitárzene). Templomi helyükre féltékenyek, gondosan óvják egymástól azokat.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>