Cikkek listázása

Szent Kamill szellemében Nyíregyházán

Minden beteg emberben Jézus él

Szerző: Kovács Ágnes

A három fogadalom – a tisztaság, szegénység, engedelmesség – mellett egy negyedik fogadalmat is tesznek a kamilliánus rend szerzetesei: „életük kockáztatása árán is szolgálják a betegeket”.
Magyarországra először 1591-ben, majd a 18. század második felében telepedtek le. A harmadik hullám 1985-től számítható, amikor Anton Gots ausztriai szerzetes atya laikusokon, a kamilliánus családokon keresztül plántálta Szent Kamill szellemét ide. Végül 1992-ben, a rendszerváltás után indult meg az igazi lendületes építkezés, amikor már 15 család működésével kapott helyet Magyarországon ez a mozgalom.

A közelmúltban megalakult a 100. kamilliánus család 

– Ez a terület kihívás volt számomra – meséli Anton atya –, mert az építkezés és a kezdetek lehetőségét láttam meg ebben a vidékben. Bosák Nándor megyéspüspök megbízott az egyházmegye betegpasztorációs referensi feladatával, amely az egyházmegyén belüli 15–16 kórház lelkigondozói feladatának megszervezését jelenti. Sajnos kevesen vagyunk papok, de a laikus testvérek is nagyon sokat tehetnek a szenvedőkért, akik nemcsak a kórházakban, szociális otthonokban látják el a betegeket lelkiismeretesen, hanem otthonaikban is. A közelmúltban Baktalórántházán az 1850 tagú magyarországi és a határon túli magyar nyelvű közösségek 100. kamilliánus családjának megalakulását ünnepeltük.

Hetente 10 tonna szállítmány

A betegpasztorációs munka mellett a rászorulókat is segítik, hiszen Anton atya ausztriai kapcsolatainak köszönhetően hetente 10 tonnányi kamionszállítmány érkezik. A ruhák, cipők, bútorok, ápolási eszközök tárolására kialakított raktár soha nem telik meg, az adományok a szervezett munkának köszönhetően hihetetlen gyorsasággal gazdára találnak.

– Valóban kalandos az életünk – jegyzi meg Anton atya. – Az utolsó kilenc év alatt 5000 tonna szállítmány érkezett. Minden héten 120–130 rászoruló ember feltűnik a kolostorunknál, és nem küldhetjük el őket. Sokan gyógyszerekért fordulnak hozzánk, akiknek kiváltjuk a gyógyszereiket.

Magyarországon kevés szerzetes él. A rendházban a két szerzetesen kívül a két kandidátus jelölt, akikhez hamarosan érkezik egy újabb jelölt. Laikus testvérek viszont az ország 27 kórházában és 30 szeretetotthonban működnek. Létrejött egy 54–55 tagú közösség, a Szent Kamill orvosi közösség budapesti központtal, tagjai olyan lelkészek, orvosok és terapeuták, akik tudatosan Krisztusi szellemiségben dolgoznak.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>