Cikkek listázása

A Katolikus Ifjúsági Alapítvány másfél évtizede

Játékos módszerrel a „kibérmálkozás” ellen

Szerző: Márton Gábor

„A kor szellemének megfelelően, a világ felé nyitottan kell közvetítenünk a keresztény értékeket az egyházmegyében élő fiatalok számára” – így határozta meg a Katolikus Ifjúsági Alapítvány küldetését Mészáros Andrea irodavezető, aki az immár 14 éve működő szervezet tevékenységéről beszélt lapunk munkatársának.
Alapítványunkat a rendszerváltás táján hirtelen fellendülő ifjúsági élet hívta életre, hiszen ez a lelkesedés Szegeden, az egyetemisták körében különösen erősen érződött. A szervezetet három egyházmegyés pap alapította, kuratóriumi elnöke azóta is Kondé Lajos plébános atya, az akkori ifjúsági referens. Az egyházmegyei ifjúsági munka anyagi és infrastrukturális hátterét biztosították az aktív csoportok számára, illetve különböző rendezvények szervezésében vettek részt. Ez utóbbi feladat a szegedi havi közös ifjúsági szentmiséket, a farsangi és szüreti bálokat, valamint az információs és publikálási lehetőségként megjelenő Gyerünk! című lap szerkesztését jelentette. A Szent Gellért-napi ifjúsági találkozók szervezése kezdettől az egyik legfontosabb tevékenysége az alapítványnak, főleg azáltal, hogy néhány éve kizárólag ők szervezik ezt a nagyszabású programot.

A 90-es évek második felétől azonban országos jelenségként következett be a nagy fellendülés utáni hirtelen visszaesés, a túl sok hasonló program miatt megcsappanó érdeklődés. Elfogytak a fiatalok, megváltoztak az igények, így az alapítványnak is változtatnia kellett irányvonalán.

A Zöldfás Ifjúsági Központ

Alapítványunk a szervezési munkák mellett az elmúlt öt évben már a tartalmi rész kigondolá-sában is részt vett. Igyekszünk a középiskolás és egyetemista korosztályt érdeklő témákat választani, illetve ezeket a korcsoportnak megfelelő módon kidolgozni. A találkozón általában 600-1000 fiatal vesz részt, akiknek a lelki tartalom és a szentmise mellett kulturális programmal is szolgálunk (koncert, táncház, kiállítás).

Gyulay Endre püspök atya támogatja működésünket, számtalan komoly és felelősségteljes feladatot kaptunk tőle az évek során, ilyen például a Zöldfás Ifjúsági Központ működtetése is. A Domaszék melletti Klebelsberg-féle tanyaiskola épülete már a rendszerváltás környékén az egyházmegye tulajdonába került, s ezt az alapítványra bízta, hogy lelkigyakorlatos házat alakítsunk ki belőle. Ma három különálló épületrészből álló komplexum várja az egyházi és világi csoportokat. A házak melletti nagy füves udvar, a konferenciaterem, a kápolna, a több kisebb-nagyobb terem lehetőséget ad a legkülönfélébb programok megvalósítására éppúgy, mint a pihenésre.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>