Cikkek listázása

Hármas emlékhely a diktatúrák papi áldozatainak emlékére

„Ha engem üldöztek, titeket is üldözni fognak”

Szerző: Kormos Gyula

Fotó: Chatedral - Nagy Lajos

A diktatúrák papi áldozatainak emlékére hármas emlékhelyet szenteltek fel a Győri Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet belső udvarán. Az emlékhely kialakítását Apor Vilmos püspök vértanúságának hatvanadik és Brenner János egykori győri szeminarista pappá szentelésének ötvenedik évfordulójára időzítették.
Gyönyörűen újították fel, parkosították és hozták rendbe a győri szeminárium árvíz sújtotta belső udvarát. Egresits Ferenc főigazgatóban a munkálatok idején érlelődött meg a terv, hogy a felújított udvarban a nagy elődökhöz méltó és rájuk emlékeztető műalkotást hozzanak létre. Az emlékhely kialakításának több millió forintos összköltségét alapítványok, valamint a két egyházmegye és papságuk hozzájárulása fedezte. A három részből álló emlékhely Lipovics János iparművész-szobrász tervezésével és kivitelezésével készült el. A művészi igénnyel megkomponált alkotás méltó emléket állít a vértanú Apor Vilmos püspöknek, Brenner János atyának, valamint a letűnt diktatúrák papi áldozatainak – valamennyiünk példaképeinek.

Az emlékhely megáldására az ünnepi szentmisét követően dr. Ternyák Csaba érsek vezetésével Boldog Apor Vilmos liturgikus ünnepén, május 23-án került sor. Az ünnepségen dr. Konkoly István szombathelyi és dr. Pápai Lajos győri megyéspüspök mellett a győri szemináriumban tanult papok és meghívott vendégek vettek részt.

„A kereszt erősíti a gyengét és szelídíti az erőset” – olvasható azon a domborművön, amely a Győri Hittudományi Főiskola néhai fenntartóját, Boldog Apor Vilmost ábrázolja. Még 1914-ben egy lelkigyakorlat alkalmával jegyezte fel az alábbiakat: „Valójában úgy érzem, hogy a lelkipásztor-apostolnak szól az utolsó boldogság: »boldogok, akiket üldöznek, és akik szenvednek az igazságért«. Ez a pap boldogsága, az önfeláldozás, az életáldozat és a vértanúság.” Ma is megszívlelendő gondolatok, hiszen Vilmos püspök szolgálatának kezdetétől látta, hogy a papi élet a lemondás útja, s ő ennek szellemében irányította életét vértanúságáig. Lemondott a kényelemről, a világi örömökről, s osztozott a szenvedők sorsában: befogadta és segítette őket a háború idején. Paptestvéreinek küldött üzenetét pedig minden hívőnek érdemes lenne megfogadni és gyakorolni ma is: „A szeretet erényét gyakoroljátok nemcsak a jókkal, hanem a bűnösökkel szemben is!”

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>