Cikkek listázása

Gondolatok Szent Ferencről egy lelkigyakorlat tükrében

„Te csak éld, amit elkezdtél!”

Szerző: Katona Marianna

Június 10-én Topolyán, a Jézus Szíve-templomban került sor annak az egész egyházközösség számára megrendezett lelkigyakorlatnak a megnyitó szentmiséjére, melyet Papp Tihamér ferences atya tartott. Ő Szécsényből érkezett közénk, s bár rendi ruhájának egyes tartozékait otthon felejtette, még így, „fele-barátként” is hamar belopta magát szívünkbe. Lelkigyakorlatának vezérfonalát – igazi ferencesként – Szent Ferenc élete köré fűzte, rámutatva, hogy a közel 800 évvel ezelőtt tevékenykedő szent korunk embere számára is tud újat mondani, példája ma is követhető, és az evangélium tiszta forrásából táplálkozó remény éltetője lehet. Az alábbiakban az ő gondolataiból idézünk.

    Assisi Szent Ferenc éppen az evangélium követésében találja meg Krisztust. Az ő korának alapvető törekvései, hogy a korábbi feudális rend megkötöttségei, kiszolgáltatottságai, emberi jogtalanságai a közösségteremtés szabadságában oldódjanak fel, a kereskedővilág gazdagságvágya miatt meghiúsultak. Ez újabb rabságot teremtett sok-sok ember számára, akik csupán kiszolgálói mások gazdagságának, miközben a legembertelenebb nyomor összes következményét átélik. Mai világunkban mintha ugyanezt élnénk át, csak jóval rafináltabb módon. Amikor sokan munkát sem találnak, másokat arra kényszerítenek, hogy erejükön felül végezzék munkájukat – szabadidejük, pihenésük, családi életük rovására –, különben elveszítik kenyérkereseti lehetőségüket. Vagyis azt tapasztaljuk meg, hogy az igazi értékeket igyekeznek minél jobban lejáratni és lealacsonyítani, és közösségeink – kezdve a családdal – egyre mélyebb válságba kerülnek.

    Rátalálni a közösség igazi szépségére

Ferenc azonban az evangéliumban meglelte az Isten által elgondolt közösség igazi szépségét. Így talál rá arra az Istenre, aki értünk emberré lett, aki értünk szegénnyé lett, és a legszegényebbekkel vállal közösséget. Aki éppen a kiszolgáltatottak gyógyítására és szabadítására érkezett hozzánk, ahogyan ezt a próféciák mondják. Megtalálja az emberi élet méltóságának igazi lehetőségét és útját az evangélium által. Azzal kötelezi el magát igazán radikális módon, hogy szakít az apjával, aki számára a gazdagságot képviseli, szakít a pénzzel, és egészen az evangéliumot követi. Látja a gazdagságba belefúló akkori egyháznak a csapdáját, amely által nem arról a Krisztusról tanúskodik, aki értünk kiüresítette önmagát és szegénnyé lett. Mégsem kritizál, nem támad, hanem megtalál és él. Megtalálja a hiteles Krisztus-képet és éli az evangéliumi egyszerűséget.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>