Cikkek listázása

A püspöki palota és a Gizella Királyné Múzeum

Múltidéző falak, épületek Veszprémben

Szerző: Budai Éva

    Magyarország legelső, legrégebbi püspöksége a veszprémi, amelyet még Géza fejedelem alapított 996 és 1000 között. Középkori püspöki palotája helyén épült a várnegyedben a ma is látható, 1996 óta rendszeresen látogatható főpásztori rezidencia, amelyet 1993 óta – mióta a Szentszék apostoli konstitúciója értelmében Veszprém főegyházmegyei, metropolitai, azaz érsekségi rangra emelkedett – már érseki palotaként emlegetnek. 

    A Koller Ignác (1762–1773) püspök idején 1763–67 között a késő barokk építészet legkiválóbb hazai mestere, Fellner Jakab által tervezett és Hauensteiner Vencel kőművesmester irányításával épített barokk stílusú püspöki palotához kapcsolódik az érseki hivatal a volt nagypréposti ház épületében, illetve a Gizella kápolna. Erre az időre tehető a vár területének átfogó szerkezeti átrendezése, amely együtt járt a középkori épületek nagy részének lebontásával.

    A palota berendezése több évszázados gyűjtés eredménye. Az épület különösen gazdag 18. századi műkincsekben. A festmények, metszetek, szobrok s a bútorzat is erről árulkodik. A gyönyörű barokk épületben egy méltóságteljes lépcsősor visz fel az emeletre, majd az előcsarnokból a palota belsejébe vezetnek a termek. Egymásba nyílnak a szobák, pompás látványt nyújtva az érkező látogatónak. A püspöki rezidencia egyik legszebb, művészettörténetileg is jelentős épületrésze a püspöki kápolna. Mennyezetén a freskó a világhírű mester, Johann Czimbal alkotása a Szentháromságot ábrázolja az első emberpárral és az ősatyákat. Az Atyaisten rámutat a keresztre, hogy majd azon váltja meg Fia a világot. A kápolna egyik legértékesebb műkincse Padányi püspök imazsámolya. Intarziás faragott felületének érdekessége, hogy nem fa-, hanem ólombetétes díszítésű. A palota belső termei között a legnagyobb az ebédlő, amelyet már régóta fogadóhelyiségként használnak a főpásztorok. Ennek falait is Czimbal festményei (A négy évszak) díszítik.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>