Cikkek listázása

Lelkigyakorlatos ház Egyházgellén

A lélek „földjének” előkészítése

Szerző: Orbánné B. Mária

    A rendszerváltozás a katolikus hívek számára is új lehetőségeket hozott a vallásgyakorlás és a hitélet terén, hiszen az az elmúlt rendszerben csupán a templomba járásra korlátozódhatott. A Felvidéken élő magyar ajkú hívek, ha tehették, már 1989 előtt is átjártak Magyarországra, hogy részt vegyenek egy-egy lelkigyakorlaton vagy ifjúsági lelki találkozón. Számukra sem voltak ismeretlenek például a nagymarosi ifjúsági találkozók vagy a Leányfalun szervezett lelkigyakorlatok.

    1989 után tájainkon is számtalan kezdeményezésre került sor a hívek lelki életének fellendítése, hitbeli tudásának elmélyítése céljából. A magyar ajkú híveket tömörítő plébániákon alkalomszerűen, de rendszeresen is szerveztek és szerveznek lelkinapokat, illetve lelkigyakorlatokat hazai és magyarországi lelkiatyák közreműködésével. Az egyházi intézményeknek azonban sajnos tájainkon még ugyancsak híjával vagyunk: központi vagy országos lelkigyakorlatos ház a közelmúltig nem állt a magyar hívek rendelkezésére. Egészen addig, míg a felső-csallóközi Egyházgellén egy tiszteletre méltó kezdeményezésből 2003-ban létre nem jött a lelkigyakorlatos ház, amelynek megálmodója és megvalósítója Lormusz János esperes-plébános volt, aki több mint nyolc éven át működött a községben. A lelkigyakorlatos ház ünnepélyes felszentelése alkalmából, amelyre 2003. november 4-én, Borromeo Szent Károly ünnepén került sor, így fogalmazta meg az intézmény létrehozásának szükségességét: „Az újraevangelizáció korszakát éljük, melyben nagy szükség van a keresztény összejövetelekre, lelkigyakorlatokra és továbbképzésekre: a lélek »földjének« előkészítésére, melybe Krisztus jó magot vethet. Nekünk, felvidéki magyaroknak erre különösen kevés lehetőségünk nyílott eddig.”

    Az épület, amelyet egyházi és világi segítséggel újítottak fel, eredetileg egyházi iskolának épült 1936-ban. Az elmúlt rendszerben művelődési házként és egyéb célokat szolgált, majd ezt követően az egyház visszakapta. Az épületben most tizenöt két-, három- és négyágyas szoba található, ahol harmincöt-negyven személyt tudnak kényelmesen elhelyezni. Van benne egy összejövetelek, előadások megtartására alkalmas tágas nagyterem is. Az étteremben pedig harminc-harmincöt személyt tudnak egyszerre kiszolgálni. A házban természetesen kápolna is található, ahol szentmisét lehet bemutatni.

    A lelkigyakorlatos ház elsősorban egyházi jellegű célokat szolgál, de egyéb rendezvények, nyári táborok, továbbképzések számára is az érdeklődők rendelkezésére áll.

    A múlt évben többek között lelkigyakorlatot rendeztek itt hitoktatók és hívő pedagógusok részére, és a ház többször magyar lelkipásztorok különféle összejöveteleinek is helyet adott. Kirschhofer Bernadette, a pozsonyi magyar általános iskola hitoktatója elmondta, hogy korábban mintegy tizennégy alkalommal Szombathelyen, majd néhányszor Győrben szervezték meg a régió magyar hitoktatói számára a nyári lelkigyakorlatot. Tavaly nyáron immár a korszerű, szépen berendezett egyházgellei lelkigyakorlatos házban vehettek részt a négynapos szokásos nyári lelki programon. A lelki feltöltődésen túl szívesen emlékszik vissza a családias légkörre, a kiadós és finom, magyaros ételekre és a vendéglátó asszonyok mindenre kiterjedő figyelmére.

    Végezetül Myjavec Pál atyától, a község jelenlegi plébánosától tájékozódtunk a lelkigyakorlatos ház e nyári programjairól. Július első hetében a szlovák hitoktatók lelkigyakorlata zajlik majd az épületben. Július 18–23, illetve 25–30 között pedig két váltásban a magyar ministránstábor résztvevői veszik birtokukba a házat. Augusztusra nincs még lekötött programjuk. Továbbra is várják és fogadják az érdeklődőket, akik zártkörű vagy nyilvános rendezvényüket itt szeretnék megtartani. Szállást akár négy személy részére is adnak, az étkezésről azonban csak csoportok (legalább 10 személy) esetében tudnak gondoskodni. Bővebb tájékoztatás a plébánia 00421-31-554-5131-es telefonszámán kapható.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>