Cikkek listázása

Templomdíszítés nagyböjtben

Szerző: Kovács Violetta

„Te, amikor böjtölsz, illatosítsd be fejedet és mosd meg arcodat, hogy ne az embereknek mutasd böjtölésedet, hanem Atyádnak, aki a rejtekben jelen van. Atyád, aki rejtekben is lát, megfizet neked.” (Mt 6,17–18)

Hozzávalók:

– 40 szál nárcisz,
– egy köteg aranyeső,
– kavicsok,
– homok,
– kiszáradt fagyökerek,
– fatuskók.

Elkészítés:

A nagyböjti kompozíció összeállításába a szentmisén jelenlévő gyermekeket is bekapcsolhatjuk. Hamvazószerdán homokkal megtöltött tálakat helyezünk az oltár elé a lépcsőre. A hamvazkodáshoz járuló gyermekek egy-egy követ tesznek a tálba. Kiszáradt fagyökeret vagy néhány fatuskót is elhelyezhetünk az oltár körül. A következő vasárnap minden gyermek egy szál nárcisszal vagy aranyesővel érkezik, amit a felajánláskor a kövek vagy az elszáradt ágak, fatuskók mögé helyezett vázába tesznek. Az aranyeső ágai lassacskán virágba borulnak, mint ahogyan a mi életünk is a nagyböjti megtérés által megújul.

 

Nagyböjt idején nem szoktuk díszíteni a templomokat. Ez a kompozíció sem virágaival, hanem beszédes pedagógiájával tűnik ki. Jézustól távol a mi életünk is olyan, mint az élettelen kavics vagy a kiszáradt gyökér. A megtérés által Jézus nyomába szegődünk, aki élet és üdvösség. Azért jött, hogy életünk legyen, és bőségben legyen. Bűnbánati liturgia alkalmával is készíthetünk hasonló kompozíciót. Akik már meggyóntak és feloldozásban részesültek, egy szál virágot tesznek az élettelen kavicsok közé elrejtett vázába.

A bűnös könyörgése

Uram, színedhez járulok,
Istenem, sírok, jajgatok:
Könyörülj bűnös szívemen,
Te kegyelem, te türelem!

Teremts belém tiszta szívet,
Mely téged fél s nagyon szeret.
Alázat, hála, béke, hit
Lakjék szívemben holtomig.

Veszélyben, te légy védelem,
Rád várok jöttödet lesem,
Lelkem soha meg nem riad,
Ha fölém nyújtod jobbodat.

Gyönge vagyok, nincs fegyverem,
Hogy győzzek szenvedélyemen,
Jöjj el és adj erőt nekem,
S akkor enyém a győzelem!

Christian Fürchtegott

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>