Cikkek listázása

Tanuljunk egymástól!

Szerző: Papp Tamás

A farsang utolsó napjaiban álarcosbált rendeztünk a hittanosokkal. Mindenki bibliai jelmezben érkezett. Volt köztük Keresztelő János, Zakeus, Illés, Mózes, zsoltáros, apostol, evangélista, Szűz Mária, kafarnaumi százados és emmauszi tanítvány. Ahogy elnéztem őket, olyanok voltak, mint egy szentmise liturgiája. Bűnbánattal kezdünk, hallgatjuk az ószövetségi prófétákat, a zsoltárost, az evangéliumot, majd jön az átváltoztatás, a szentáldozás, és mi is örömmel valljuk meg, mint az emmauszi tanítványok: ugye lángolt a szívünk, amikor felismertük őt a kenyértörésben!

A megtérés negyvennapos nagyböjti útján ismét magunkra ölthetjük a hittanos farsang figuráit, de immár nem külsőleg, hanem a szívünk mélyén. Szent Bernát azt mondja: „e rövid idő alatt az év többi napjának mulasztásait jóvátehetjük, és a lélek tisztaságát megízlelve, az egész hátralevő esztendő folyamán törekedhetünk megőrizni a szent negyven nap gyümölcseit”. II. János Pál pápa ezt így fogalmazza meg: „a nagyböjtben gyakorlatra válthatjuk a lélek töredelmét. Nem a szomorúság és a kényszerű lemondás eszközein át, hanem a bűntől felszabadult lélek derűjével, mely ismét megtalálja útját a boldogság felé”. Negyven nap nem nagy idő ahhoz, hogy az imádság, a böjt és a nagylelkű, jótékony szeretet gyakorlása közben lépteinket Krisztus lába nyomába igazítsuk, és hittel kövessük őt a keresztúton a halálba, a feltámadásba, mígnem elmondhatjuk: ugye lángolt a szívünk!

Az idei nagyböjttel egy időben Szent Pál buzdításának szellemében tizenhat egyházmegyei oldallal kibővülve jelenik meg a Família Kárpát-medencei családi magazin: „együtt örvendezzetek az örvendezőkkel, és sírjatok a sírókkal” (Róm 12,15). A rendszerváltás óta eltelt tizenöt esztendőben jelentős változásokon ment át a magyar katolikus egyház. Templomok épültek, iskolák, egyesületek alakultak, szerzetesi közösségek születtek, a lelkipásztorkodás előtt új területek nyíltak, míg máshol plébániákat kellett összevonni, csökkent a papok, szerzetesek száma, a hívek a falvakból elvándoroltak. Tudósítóinkon keresztül – Kaposvártól Vácig, Szombathelytől Nyíregyházáig – az egyházmegyék és a lelkiségi mozgalmak életerejét szeretnénk hónapról-hónapra Kedves Olvasóinknak bemutatni, hogy jobban megismerhessük egymást, örülni tudjunk egymás sikereinek és tanuljunk egymástól! A szeretet, az egység Szentlelke segítsen mindnyájunkat, hogy Isten jelenlétének nyomait észrevegyük és felmutassuk.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>