Cikkek listázása

A Fokoláre Mozgalom szegedi beszámolója

Mi is készülünk a nemzetközi családfesztiválra

Szerző: Erhardt Krisztina

Gyorsan változó világunknak sokszor szenvedő alanya a család, amely olyan nehézségekkel küzd, melyeket maga nem tud megoldani, és ezért segítségre szorul. 

Az is látszik, hogy a jól működő család igen fontos erőforrás az egész társadalom számára, számos, eddig kihasználatlan lehetőséget rejt magában, és pozitív módon tudja befolyásolni környezetét. Ezért az egész társadalom érdeke, hogy összefogjon védelme és fejlesztése érdekében. Közös gondolkodásra, előrelátó kreativitásra van szükség, hogy ez az intézmény meg tudjon felelni korunk kihívásainak és ki tudja bontakoztatni azt a benne rejlő pozitívumot, amit eddig talán fel sem fedeztünk eléggé.

Fórumokat, kerekasztal-beszélgetéseket indítottunk, amelyeken közösen gondolkodunk, mivel lehetünk segítségére a család világának. Meghívtunk rokonokat, barátokat, munkatársakat, szomszédokat, ismerősöket. Kerekasztalaink száma országosan megközelíti a százat. Szeged-Csanád Egyházmegyében is 20 kör alakult különböző helyeken. Felvettük a kapcsolatot családokkal Eleken, Pitvaroson, Makón, Hódmezővásárhelyen, Szarvason, Szentesen, Szegváron, Csongrádon, Szegeden. Nemcsak beszélgetni akarunk, hanem közösen cselekedni, tapasztalatainkat megosztani, eltérő nézeteinket közelíteni egymáshoz, részt venni egymás életében. Reméljük, hogy ez az összefogás társadalmi szinten is megoldásokat fog hozni. Ezt az is megalapozza, hogy nemcsak keresztény körökben indult meg a párbeszéd, hanem például az önkormányzati családsegítő intézmények munkatársai is bekapcsolódtak ebbe a munkába.

A fórumokat a Fokoláre Mozgalom családjai kezdeményezik nemcsak a családok, hanem a fiatalok között is, hiszen ők is családban élnek vagy fognak élni.

Ennek az évnek jelentős eseménye lesz 2005. április 16-án az a nemzetközi családfesztivál, melyet a világ több mint száz országában rendeznek meg a Fokoláre Mozgalom kezdeményezésére. A fesztivál célja az, hogy a lehető legszélesebb nyilvánosságban megjelenítse a család értékeit, és felhívja a társadalom figyelmét fontosságára. Olyan pozitív családképet szeretne közvetíteni, amely megmutatja, hogy a család a társadalom alapja, ahonnan egy békésebb, szolidárisabb és testvéribb világ építése indulhat ki. A családfesztivál szeretné összefogni a társadalomban azokat, akik bármilyen világnézetűek is legyenek, ezt az ügyet fontosnak tartják.

A fórumok és kerekasztal-beszélgetések előkészítői a fesztiválnak. Témáink a párkapcsolat, a gyerekek a családban, a generációk együttélése és a család társadalmi helyzete gondolatok köré csoportosulnak.

Megragadunk minden lehetőséget arra, hogy jobban megismerjük egymást, így több helyen karácsonyi illetve szilveszteri összejöveteleket szerveztünk. Együttléteink rendkívül őszinték, nyíltak voltak, mély gondolatokat ébresztettek mindnyájunkban.

Magyarországon két helyen rendezzük meg a fesztivált: Budapesten a Nemzeti Sportcsarnokban és a Dél-alföld számára Szentesen a Dr. Papp László Sportcsarnokban. Az öt kontinensen egy időben zajló esemény helyszíneit másfél órára műholdak és internet segítségével összekapcsolják egymással, amiben segítségünkre lesz a Duna Televízió is.

Itt a Szeged-Csanád Egyházmegyében számunkra nagy öröm, hogy sok-sok család, önkéntes és fiatal készül a programra együtt az egyházmegye családreferenseivel, a Házas Hétvége Mozgalom, a Cserkészszövetség képviselőivel és a Kecskemét-Kalocsa Egyházmegye családreferenseivel is.

Számos szervezet ajánlotta fel segítségét, például plébániák, a szentesi Szent Erzsébet Római Katolikus Általános Iskola, de segítségünkre vannak különböző pártok önkormányzati képviselői is. Igen fontos számunkra az, hogy Gyulay Endre, Bábel Balázs, Bíró László püspök atyák (más püspökökkel együtt) áldásukat adták kezdeményezéseinkre és minden segítséget megadnak ehhez az eseményhez. Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani biztatásukért.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>