Cikkek listázása

Február 6.: könyörgőnap az éhezőkért

Megtört kenyér

Szerző: Szungyi László

A jóérzésű emberek gyakran gondolnak éhező embertársaikra, főként, amikor étkezés után elégedetten megtörlik szájukat és azon töprengenek, hogy a felmaradt sok jó falattal mit is kezdjenek. Eszükbe jut a világ sok millió éhezője, de sajnos a távolba nehéz eljuttatni az elfogyasztásra váró falatokat. Ezért jut belőle bőven a kutyáknak, macskáknak. Földgolyónk azon részén élünk – hála Istennek –, ahol nem éhezünk. Helytelen táplálkozási szokásaink következtében viszont minden második magyar ember túlsúlyos, s ezáltal hajlamossá válik különböző betegségekre. Emellett azonban mind többeknek gondot jelent a mindennapi betevő falat előteremtése.

Megesik a szívünk a világ éhezőin, de elképesztően sok kenyeret dobunk a szemétbe. A kenyér megbecsülése a gyermekek nevelésében sem kap kellő hangsúlyt. Már csak az idősek elbeszéléseiben hallhatunk arról, hogy egykor családjainkban, ha az asztalról véletlenül leesett a kenyérdarab, felvették azt, és tisztelettel megcsókolták.

Az éhezőkért könyörgünk február 6-án, ami az Eucharisztia Évében különös hangsúlyt kap. Egy másik esemény a közelmúltból: a dél-kelet ázsiai pusztító földrengés és szökőár is erőteljesen felrázta a világ lelkiismeretét. A soha nem látott természeti katasztrófa soha nem tapasztalt emberi összefogást eredményezett. Az óriási pusztítás képei pillanatok alatt bejárták a világot, s a gondtalan élvezethajhászásában megfeneklett, másokat figyelmen kívül hagyó emberek tömegeiben is hatalmas lelki megrázkódtatást eredményeztek.

Mégsem lehetünk elégedettek. Január 9-én miután a szentatya elimádkozta a vasárnapi Úrangyalát, a RAI 1 tévéállomás római stúdiójában, egy élő műsor keretében elgondolkodtató adatok hangzottak el: az emberiség testi és lelki problémáinak megoldásához elegendő lenne 40 milliárd USA dollár. Összehasonlításként: ez kevesebb, mint a fele annak a pénznek, amit az emberiség egy év alatt alkoholos italok vásárlására fordít. Egy másik összehasonlítással élve: ez egyhuszad része annak, amennyit a különböző országok együttesen fegyverkezésre költenek évente. Milyen természeti katasztrófa, mekkora erejű földrengés kellene még ahhoz, hogy az illetékeseket felrázza és megértesse velük, hogy az emberiség égető problémáinak kulcsa a saját kezében van.

Az élet fenntartásához táplálékra van szükségünk. Gondviselő Istenünk ezért a földet elegendő táperővel látta el, megművelését pedig az emberre bízta, hogy ezáltal biztosítva legyen a létfenntartás. Az Eucharisztia Évében gondoljunk arra, hogy a kenyeret a legnagyobb tisztelet illeti meg, mert Jézus szenvedése előtt az utolsó vacsorán örök jelenlététének megfogható jelévé választotta. Örök életre szóló táplálékká tette, amely a zarándokegyház állandó útravalója a mennyei haza felé vezető úton. Ezt az égi eledelt mindannyian éhezzük, mert az üdvösség utáni éhségünket csak ez csillapítja. Táplál és éltet: „A kenyér színe alatt rejtőző Isten szabadnak hagy bennünket, a hitünkre bízza magát: az eucharisztia a hit »nagy titka«… Élteti az önzetlen szeretetet, amelynek tápláléka és forrása” (Carlo Carretto).

Megszívlelendő II. János Pál pápa Maradj velünk, Urunk kezdetű, az Eucharisztia Évére kiadott apostoli levelében található buzdítás is: „Miért ne lehetne az Eucharisztia Éve olyan időszak, melyben az egyházmegyei és plébániai közösségek különösen is tevékeny testvériséggel fordulnak a szegények felé? Gondolok az éhínségre, mely az emberiség százmillióit gyötri… Nem áltathatjuk magunkat: a kölcsönös szeretetről s különösen az ínséget szenvedőkkel való törődésről fognak ránk ismerni, Krisztus igazi tanítványaira (vö: Jn 13,35; Mt 25,31–46) Ezen az alapon bizonyulnak majd hitelesnek eucharisztikus ünnepléseink” (Mane nobiscum Domine, 28).

Jézus azért maradt közöttünk, hogy szeretetében állandóan eledelül nyújtsa magát nekünk, hogy mindenkor megtört kenyér legyen számunkra, s belőle táplálkozva váljunk mi magunk is szeretetben odanyújtott, megtört kenyérré éhező embertestvéreink számára.

 

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>